ΟΔΔΗΧ: Εκδοση 15ετών ομολόγων με στόχο την άντληση 2-2,5 δισ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα για το 2020 είναι «προ των πυλών».
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στην έκδοση 15ετών ομολόγων προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, αναφέρεται η ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος, είναι η άντληση ποσού 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να τοποθετείται κοντά στο 2%.

Την έκδοση ομολόγου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες».

Νωρίτερα η HuffPost έγραφε ότι ο οίκος Fitch «έκλεισε το μάτι» και ο ΟΔΔΗΧ είδε το σινιάλο και επισπεύδει τις διαδικασίες για μια ακόμα έξοδο στις αγορές. Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελληνική Οικονομία ανοίγει το δρόμο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προχωρήσει κανονικά την υλοποίηση του σχεδίου επιστροφής σε μια ομαλή σχέση με τους επενδυτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα για το 2020 είναι «προ των πυλών». Στόχος για την ελληνική πλευρά παραμένει να εδραιωθεί στην επενδυτική ατζέντα των ξένων επενδυτών ότι η Ελλάδα γύρισε για τα καλά στις αγορές.

Ταυτόχρονα, επιθυμεί να αποδείξει ότι πέρα από ιδιαίτερα συμφέρουσα επενδυτική κίνηση εξαιτίας των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, πλέον αποτελεί και μια ιδιαίτερα ασφαλής κίνηση. Με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να συνεχιστεί η αυξητική πορεία που καταγράφουν οι τοποθετήσεις των θεσμικών επενδυτών στις ελληνικές εκδόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα γίνεται σταδιακά μια σοβαρή επενδυτική ευκαιρία.

Πιθανότερη κίνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, είναι ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου. Η έκδοση ενός τίτλου που θα περνά το κρίσιμο έτος του 2032 αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία στην μάχη να αποδείξει ότι βαδίζει πλέον σε ομαλούς δρόμους, κάνοντας ακόμα ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της οικονομίας και των αγορών. Δεδομένο ότι μια τέτοιου είδους επιτυχής έξοδος θα προσμετρηθεί στα θετικά της ελληνικής οικονομίας εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση κρύβει και παγίδες. Η έκδοση ομολόγου με λήξη το 2035 δεν βοηθά στην προσπάθεια το χρέος να γίνει βιώσιμο το χρέος, καθώς το επιτόκιο αναμένεται να είναι λίγο κάτω από το 2%. Επίσης, μια «αποτυχία» στην έκδοση, η οποία θα αποτυπωθεί σε ένα υψηλότερου του αναμενόμενου επιτοκίου μπορεί να επαναφέρει την αμφιβολία για την δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια «απαγκίστρωσης» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το κλείσιμο του γραφείου που είχε το Ταμείο στην Αθήνα είναι το εύκολο σκέλος.

Το δυσκολότερο σκέλος παραμένει η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και μάλιστα με πολύ υψηλότερα σε σχέση με σήμερα επιτόκια. Ο ESM έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει κάτω από το μέσο κόστος δανεισμού των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο. Το μέρος του δανείου που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχεδιάζει να αποπληρώσει έχει μέσο επιτόκιο 1,9%.

Αυτό σημαίνει ότι μια έκδοση ενός κρίσιμου, αλλά ταυτόχρονα δύσκολου ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να συμπέσει σε μια απροσδόκητη αρνητική συγκυρία, θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο σε υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα. Ειδικά για την έκδοση του 15ετούς θεωρείται έτσι και αλλιώς δύσκολα το επιτόκια να είναι κάτω του 2%, τη στιγμή που το δεκαετές κινείται στην περιοχή του 1,4%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν η συγκυρία ευνοήσει μια τέτοια έκδοση ή εάν υπάρξει σημαντική στήριξη της έκδοσης από ξένους επενδυτές, αλλά και σχετικό σήμα από τον ESM.

Ωστόσο, τις δυσκολίες μιας τέτοιας έκδοσης υπερκαλύπτει το γεγονός οτι η Ελλάδα θα εκδώσει έναν τίτλο που η λήξη του θα ξεπερνά το 2032, όταν λήγουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» προκειμένου οι ξένοι επενδυτές να δείξουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία ακόμα και για την περίοδο μετά την λήξη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Δημοφιλή