Οδηγός ασφαλείας για απόψυξη κρέατος

Ολα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το πως ξεπαγώνουμε και μαγειρεύουμε το κρέας - τώρα που η κατάψυξή μας είναι γεμάτη.
Frozen meat and vegetables in the deep freeze
DorukTR via Getty Images
Frozen meat and vegetables in the deep freeze

Κατά την διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα μέτρα του #Μένουμε_Σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί από εμάς, στις λίγες επισκέψεις μας στο σούπερ μάρκετ, βρεθήκαμε να αγοράζουμε περισσότερο κρέας απ′ όσο πραγματικά χρειαζόμασταν.

Τώρα - και μετά την άρση περιοριστικών μέτρων - η κατάψυξη του ψυγείου είναι γεμάτη καθώς η βαθιά ψύξη διατηρεί ως γνωστόν την γεύση και τις βιταμίνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιος είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσουμε το κρέας. Μπορούμε να μαγειρέψουμε απ′ ευθείας κατεψυγμένο κρέας; Τι γίνεται με το φούρνο μικροκυμάτων;

Ζητήσαμε από τους ειδικούς για την ασφάλεια των τροφίμων να απαντήσουν σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με την απόψυξη του κρέατος.

Οι κίνδυνοι της λάθος απόψυξης του κρέατος

Η μη ενδεδειγμένη απόψυξη κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταδοτικής ασθένειας, σύμφωνα με την Κάρεν Μπλέικεσλι, από το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στο πανεπιστήμιο Κάνσας Στέιτ.

«Δεν μπορούμε να δούμε τα βακτήρια με το γυμνό μάτι, οπότε οι σωστές πρακτικές τροφίμων μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων».

Το σωστό είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση όταν πρόκειται για την υγεία μας, στην προκειμένη περίπτωση στην διαδικασία της απόψυξης.

«Οργανώνοντας ένα σωστό χρονοδιάγραμμα θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρόνο και παράλληλα θα μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών».

Αυτός είναι ο λόγος που η κατάψυξη διατηρεί το κρέας ασφαλές για κατανάλωση

«Η κατάψυξη είναι ένας γρήγορος και βολικός τρόπος για την διατήρηση των κρεάτων στο σπίτι. Το κρέας αποτελείται από ένα υψηλό ποσοστό νερού που σχηματίζει κρυστάλλους και οι οποίοι για μην προκαλέσουν αλλοίωση στο προϊόν, οφείλουμε να ακολουθήσουμε σωστές πρακτικές κατάψυξης και απόψυξης», υποστηρίζει η Κάνθα Σέλκε, επιστήμονας τροφίμων και υπεύθυνη επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι καλύτερο να καταψύξουμε αμέσως το κρέας, αφαιρώντας την συσκευασία του, που συνήθως είναι από φελιζόλ και πλαστική μεμβράνη, καθώς ο αέρας παραμένει μέσα, προκαλώντας έτσι έγκαυμα. Το καλύπτουμε σε χαρτί, αλουμινόχαρτο ή σε αεροστεγείς σακούλες τύπου polybag» μας λέει η Κάνθα Σέλκε.

Η απόψυξη του κρέατος, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να γίνεται αργά και με ομαλό τρόπο, έτσι ώστε η θερμοκρασία του να μην υπερβαίνει ποτέ τους 4 βαθμούς, κατά την οποία αναπτύσσονται τα βακτήρια.

Μόλις το κρέας αποψυχθεί, είναι καλύτερο να αποφύγουμε να το βάλουμε στο ψυγείο, εκτός αν το μαγειρέψουμε πρώτα, μας λέει η Κάνθα Σέλκε. Τοποθετώντας το στο φυγείο, πριν το μαγείρεμα, αυτό μειώνει την γεύση και την ποιότητα ενώ θα μπορούσε να συγκρατήσει βακτήρια, εάν δεν ξεπαγώσει σωστά.

Αυτοί είναι οι τέσσερις πιο ασφαλείς τρόποι απόψυξης κρέατος

Στο ψυγείο

Το κρέας και τα πουλερικά δεν πρέπει ποτέ να τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου καθώς το εξωτερικό κομμάτι θα ζεσταθεί γρηγορότερα από το εσωτερικό τους, με συνέπεια την ανάπτυξη βακτηρίων, υποστηρίζει η Κάνθα Σέλκε.

Για να διατηρήσουμε μία σταθερή και δροσερή θερμοκρασία, το ψυγείο είναι το ιδανικό και ασφαλέστερο μέρος για απόψυξη όλων των κρεάτων. Βάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο ούτως ώστε να μην χυθούν τα υγρά και το τοποθετούμε στο κάτω ράφι.

Το κρέας και τα πουλερικά μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες πριν από το μαγείρεμα, αρκεί να μην έχoυν εκτεθεί σε θερμοκρασίες πάνω από τους 4 βαθμούς.

Σε μπολ με κρύο νερό

Το κρύο νερό, μπορεί να ξεπαγώσει γρήγορα το κρέας και τα πουλερικά. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή χλιαρό νερό.

Βάζουμε το κρέας σε ένα μπολ με κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε μισή ώρα, μας προτείνει η Κάρεν Μπλέικεσλι.

«Πρόκειται για μία γρήγορη μέθοδο».

Στο φούρνο μικροκυμάτων

Η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ένας ασφαλής και γρήγορος τρόπος απόψυξης του κρέατος, αλλά υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις. Πάντα συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο οδηγιών του κατασκευαστή, τονίζει η Κάνθα Σέλκε.

«Η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων είναι πολύ γρήγορη, αλλά δεν βοηθάει στην ομαλή απόψυξη, που έχουμε στο ψυγείο ή το κρύο νερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικά μέρη του κρέατος μπορούν να μαγειρευτούν και να στεγνώσουν, ενώ άλλα μέρη να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία απόψυξης».

«Αν επιλέξουμε την χρήση με τον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει απαραιτήτως να μαγειρευτεί αμέσως, καθώς δημιουργείται υγρασία, που βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων».

Το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά την αφαίρεση του κατεψυγμένου κρέατος και πουλερικών από οποιαδήποτε συσκευασία πριν από την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων και την τοποθέτησή τους σε ένα πιάτο. Καθώς ξεπαγώσει, ξεχωρίζουμε κάθε τόσο τα κομμάτια του κρέατος, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη απόψυξη του.

Μαγειρεύουμε απ′ ευθείας από την κατάψυξη

Αν θέλουμε μπορούμε να το μαγειρέψουμε κατεψυγμένο. Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, απλά δεν θα είναι το ίδιο τρυφερό. Βέβαια όπως μας λέει η Κάνθα Σέλκε, επιλέγοντας αυτό τον τρόπο, αυξάνεται κατά 50% ο χρόνος μαγειρέματος.

«Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος λειτουργούν καλύτερα από άλλες. Το κατεψυγμένο κοτόπουλο ή άλλο κρέας στο φούρνο είναι μια από τις ασφαλέστερες επιλογές, επειδή το εξωτερικό μέρος θερμαίνεται πρώτα και καθώς αυξάνεται ο χρόνος μαγειρέματος, διασφαλίζουμε ότι το εσωτερικό έρχεται σε μια ασφαλή θερμοκρασία».

Απαραίτητη κρίνεται πάντα η χρήση ειδικού θερμόμετρου για το κρέας, προκειμένου να ελέγξουμε την εσωτερική θερμοκρασία. Το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό πρέπει να είναι στους 63 βαθμούς, ο κιμάς στους 71 και τα πουλερικά στους 74 βαθμούς.

ΠΗΓΗ: HuffPost US