Οδηγός διαχείρισης συναισθημάτων την εποχή του κορονοϊού

Τρεις +1 απλές οδηγίες για να έχουμε καλή συναισθηματική υγεία εμείς και οι άνθρωποι γύρω μας

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο οδηγός δίπλα μας στο δρόμο μπορεί να είναι περισσότερο εκνευρισμένος από το κανονικό; Η ότι ο γείτονάς μας στο σούπερ μάρκετ ξεσπά χωρίς λόγο στον ταμία ή έναν ξενοδόχο να φωνάζει διαρκώς στους γείτονές του;

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων παραθέτει μερικές βασικές οδηγίες συναισθηματικής διαχείρισης για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά την συναισθηματική διαχείριση, εκπαίδευση (SEL) και νοημοσύνη των Ελλήνων.

«Διαπιστώσαμε ότι η πίεση που προέρχεται από τον φόβο της πανδημίας επιφορτισμένη με το αίσθημα της αδικίας, συνδυασμένη και με την υπερηφάνεια της ελληνικής κοινωνικής συνειδητότητας, έχουν δημιουργήσει έναν υποθάλποντα θυμό που εκφράζεται από όλους, με μικρές ποσότητες σε καταστάσεις που δεν τον δικαιολογούν», αναφέρουν.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να διατηρούμε την ψυχραιμία για να μην επηρεαστούν οι λίγες και πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μας;

Παρακάτω θα βρούμε τρεις +1 απλές οδηγίες για να έχουμε καλή συναισθηματική υγεία εμείς και οι άνθρωποι γύρω μας.

Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης
Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης

Καλή Αναπνοή

Ας βρούμε λίγο χρόνο στην καθημερινότητά μας και να ασκηθούμε στην σωστή αναπνοή. Οι αναπνοές ρυθμίζουν το σώμα μας στην ηρεμία ακόμα και όταν οι καταστάσεις γύρω μας μπορεί να μας πιέζουν για το αντίθετο. Καλές αναπνοές μπορούμε να παίρνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας μας, κατά την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων αλλά και όταν βιώνεται μια πολύ όμορφη στιγμή. Θα μας βοηθήσει να γεμίσουμε με θετική εμπειρία.

Ας βοηθήσουμε τους άλλους κι ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας

Μια τυχαία πράξη καλοσύνης βοηθά, όχι μόνο να βιώσουμε την αίσθηση της ευτυχίας, αλλά και να νιώσουμε ευτυχισμένοι για περισσότερο καιρό. Από έναν καλό λόγο σε κάποιον που μας εξυπηρέτησε, μέχρι μια δωρεά σε έναν σκοπό που πραγματικά πιστεύουμε. Οι πράξεις καλοσύνης ξυπνάνε από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό. Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες αυτές με φίλους κι ας γίνουμε αυτομάτως παράδειγμα προς μίμηση.

Ενσυνείδηση

Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους. Δυστυχώς, λίγοι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που μας βοηθάνε να παραμείνουμε ψυχικά υγιής. Έτσι, όλοι όσοι διαβάζουμε αυτές τις οδηγίες και αποφασίζουμε να τις εντάξουμε στην ζωή μας, να θυμόμαστε: Οι υπόλοιποι δεν τις ξέρουν. Και θα θυμώνουν, θα ξεσπάνε και θα νιώθουν πίεση σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από ότι εσείς. Ας τους δώσουμε χώρο και να μη αντιδράμε στο θυμό τους. Για παράδειγμα: Όταν βλέπουμε κάποιον να εκφράζει τον θυμό του είτε δικαιολογημένα είτε όχι, ας ζητήσουμε συγγνώμη ακόμα και αν δεν φταίμε κι ας τον αφήσουμε να ηρεμήσει. Δεν θα βρούμε το δίκιο μας γιατί δεν φωνάζει σε εμάς αλλά για την γενική πίεση που βιώνει.

Ας το μοιραστούμε

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να μας βοηθήσουν να περάσουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι και να ευχαριστηθούμε λίγο περισσότερο, ανεξαρτήτως από τις αρνητικές συγκυρίες της εποχής. Ας το μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Αν μοιράσουμε τηβ γνώση και την αγάπη, θα μας επιστραφεί.

Info:

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

Συνυπογράφουν οι:

Τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, τραγουδίστρια, Θεοδώρα Γκέλη, εκπαιδευτικός, Μελίσσα Σελεβίστα, επιχειρηματίας και τα μέλη: Ναταλία Νιώρα, κοινωνιολόγος, Θεοδώρα Αγγελάτου Ραυτοπούλου, εκ. σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Δρανδάκης, νοσηλευτής, Ανδρέας Γκούβας, αστυνομικός, Έφη Τζάκου, κινησιοθεραπεύτρια.