ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/06/2019 11:44 EEST

Οδικό και σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ, κόστους 807 εκατ. ευρώ.

Η ΑΚΤΩΡ διεκδικεί στη Ρουμανία επιπλέον έργα – Πάνω από 1,8 δισ. Ευρώ το συνολικό ανεκτέλεστο της εταιρείας.

ΑΚΤΩΡ

Η εξωστρέφεια της ΑΚΤΩΡ, με έργα στις Αραβικές χώρες και την Ανατολική Ευρώπη, την ισχυροποιούν ως «παίκτη» στις κατασκευές και με δεδομένη την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, διεκδικεί και αναλαμβάνει νέα έργα.

Ηδη, στη Ρουμανία, υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή οδικού έργου προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, ως επικεφαλής (leader) κοινοπραξίας. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στο Βουκουρέστι, μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρου Εξάρχου και του γενικού διευθυντή της Εθνικής Εταιρείας Αυτοκινητοδρόμων και Εθνικών Οδών της Ρουμανίας, Narcis Neaga (CNAIR), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία της πρωθυπουργού της Ρουμανίας Viorica Dancila και του Ρουμάνου Υπουργού Μεταφορών Razvan Cuc.

Το έργο αφορά στη μελέτη και την κατασκευή του τρίτου τμήματος (Lot 3) της Περιφερειακής Οδού του Βουκουρεστίου, συνολικού μήκους 18 χλμ, το οποίο, βάσει της σύμβασης θα πρέπει να σχεδιαστεί από την κοινοπραξία εντός δώδεκα μηνών και να κατασκευαστεί σε διάστημα άλλων τριάντα μηνών.

Η θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτελεί αυτή την περίοδο ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στη Ρουμανία. Δύο εξ αυτών, ο αυτοκινητόδρομος «Baia Mare – Sighetu Marmatiei» και το τμήμα «Micasasa-Coslariu» της σιδηροδρομικής γραμμής «Brasov – Simeria» βρίσκονται μάλιστα ένα βήμα από την ολοκλήρωσή τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής «Guarasada – Ilteu 2C» και ο αυτοκινητόδρομος «Sebes-Turda».

Στα 17 χρόνια παρουσίας της στη Ρουμανία, η ΑΚΤΩΡ έχει υλοποιήσει επιτυχώς ακόμα εννέα σημαντικά έργα υποδομών, με πλέον πρόσφατο το έργο τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Βουκουρέστι – Πλοϊέστι (αυτοκινητόδρομος A3) που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Επίσης, η ΑΚΤΩΡ αναδείχθηκε ανάδοχος για νέο σιδηροδρομικό έργο, προϋπολογισμού 627 εκατ. ευρώ, ως μέλος κοινοπραξίας (30%) με τις εταιρείες ALSTOM (30%), ARCADA (20%) και Euroconstruct (20%).

Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης των τμημάτων Brasov - Apata και Cata - Sighisoara της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov – Simeria, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Ρήνου-Δούναβη. Με συνολικό μήκος 84,48 χλμ., το έργο περιλαμβάνει 37 γέφυρες, 17 σιδηροδρομικούς σταθμούς, 3 σήραγγες και 92 νέες και αναβαθμισμένες υπερυψωμένες γέφυρες. Η ολοκλήρωση του, εντός διαστήματος 48 μηνών σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, θα επιτρέψει την κίνηση επιβατικών τρένων με μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ω.

Με αφορμή τα δύο αυτά έργα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε: «Με τα έργα αυτά εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή στη μακρόχρονη παρουσία της ΑΚΤΩΡ στα Βαλκάνια, ενώ εδραιώνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στη Ρουμανία, όπου απολαμβάνουμε τη σταθερή εμπιστοσύνη των αναθετουσών αρχών για την υλοποίηση καίριων έργων υποδομής. Η ΑΚΤΩΡ διαθέτει την εμπειρία, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομική ευρωστία για να ανταπεξέλθει ακόμη και στα πιο απαιτητικά έργα, διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κατασκευή και αναβάθμιση σημαντικών υποδομών για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.»

Επιπλέον, η ΑΚΤΩΡ διεκδικεί το έργο αναβάθμισης και του τμήματος Apata - Cata της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής, προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ.

Sponsoed Post