ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2018 14:04 EET

ΟΗΕ: Μέχρι και 12.000 νεκροί σε 200 ομαδικούς τάφους θυμάτων του ISIS που βρέθηκαν στο Ιράκ

ASSOCIATED PRESS

Πάνω από 200 ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο Ιράν, σε περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο των μαχητών του ISIS, ανέφεραν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Στους τάφους αυτούς βρίσκονται τα πτώματα χιλιάδων ανθρώπων, που θεωρείται πως ήταν θύματα της σκληροπυρηνικής σουνιτικής οργάνωσης, η οποία μεταξύ του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου του 2014 κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις του βορείου Ιράκ και ανακήρυξαν «χαλιφάτο».

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι, καθώς και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας του Ιράκ, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη στο παρελθόν είχαν αναφέρει πως οι νεκροί άμαχοι- θύματα της οργάνωσης στο Ιράκ ανέρχονται στους 33.000, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 55.000.

Οι τάφοι είναι συγκεντρωμένοι σε τέσσερις επαρχίες- τη Νινάουα, την Κιρούκ, τη Σαλάχ αλ Ντιν και την Ανμπάρ- στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το ISIS είχε εδραιωθεί και οχυρωθεί σε αυτές τις περιοχές, μέχρι την ήττα του τον Δεκέμβριο του 2017 από ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι μεταξύ 6.000 και 12.000 πτωμάτων περιέχονται στους 202 τάφους που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της αναφοράς. Ωστόσο οι ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, καθώς ανασκαφές έχουν γίνει μόνο σε 28, με εκταφή μόλις 1.258 σορών.

Οι θάνατοι αυτοί έλαβαν χώρα στο πλαίσιο αυτού που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ως συστηματική και ευρεία εκστρατεία βίας, «που μπορεί να αντιστοιχεί σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία».

Κατά τα τρία χρόνια που είχε την εξουσία στις περιοχές αυτές, η οργάνωση τρομοκρατούσε τους κατοίκους, πραγματοποιώντας δημόσιες εκτελέσεις ανθρώπων που είχαν στοχοποιηθεί ως αντιφρονούντες, ως άτομα που είχαν δεσμούς με την κυβέρνηση, ως ομοφυλόφιλοι κ.α.

Οι μαχητές του ISIS στοχοποίησαν επίσης μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων Χριστιανών και Γιαζίντι. Ο μικρότερος ομαδικός τάφος, που βρέθηκε στη Μοσούλη, περιέχει οκτώ πτώματα, ενώ ο μεγαλύτερος, στο Αλ Χασφά, νότια της Μοσούλης, θεωρείται πως περιέχει 4.000 πτώματα.

Ο ΟΗΕ τόνισε πως οι χώροι αυτοί πρέπει να προστατευθούν από αλλοιώσεις ή παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους.

Ωστόσο, ο φορέας της ιρακινής κυβέρνησης που ασχολείται με το θέμα των ομαδικών τάφων λέει πως υποχρηματοδοτείται και έχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προστατέψει και διερευνήσεις επαρκώς τους χώρους, που είναι ακόμα γεμάτα με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.