ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2018 08:07 EET

ΟΗΕ: Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ελπίζει πως ο Τραμπ «θα αλλάξει γνώμη» για την κλιματική αλλαγή

POOL New / Reuters

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ανέλαβε τη Δευτέρα επίσημα πιο διευρυμένα καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε πως ελπίζει ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την ύπαρξη του φαινομένου, θα αλλάξει άποψη πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέλαβε να βοηθήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην προσπάθειά του να οργανώσει την επόμενη χρονιά μια διεθνή σύνοδο για να εξεταστούν τα αποτελέσματα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή με βάση τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη χρονιά ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία, η οποία έχει επικυρωθεί από σχεδόν 200 κράτη, και μέσω της οποίας η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη «κάτω» από τους 2° Κελσίου.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ακούσει τους συμβούλους του, θα εξετάσει τα δεδομένα και θα αλλάξει άποψη», τόνισε ο Μπλούμπεργκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι έχει συζητήσει το ζήτημα με τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα μία φορά.

«Γνωρίζει τις θέσεις μου για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε και διευκρίνισε ότι η ομάδα του θα παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση του Τραμπ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Νότια Αφρική, σε μια από τις περιοχές όπου τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της ξηρασίας.

Από την πλευρά του, ο Γκουτέρες εξήρε τον Μπλούμπεργκ, τον οποίο χαρακτήρισε «αληθινό ηγέτη», για τις προσπάθειές του με σκοπό να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

«Πολύ λίγα εξαρτώνται σήμερα, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι ο τρόπος που θα αντιδράσει η κοινωνία. Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι το πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις, ποια είναι η διαχείριση των πόλεων», έκρινε ο Γκουτέρες.

Ο Μπλούμπεργκ ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις πόλεις και τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τον Ιανουάριο του 2014. Είναι ένας από τους ηγέτες της Δέσμευσης της Αμερικής (America’s Pledge), μιας πρωτοβουλίας στις ΗΠΑ για να ενθαρρυνθούν επιχειρήσεις και κορυφαία στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Ταξίδεψε στο Παρίσι για τη διεθνή σύνοδο για το κλίμα που οργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον Δεκέμβριο κι ανακοίνωσε ότι δωρίζει 50 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες με σκοπό να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ή λιγνίτη στα τέλη του 2017.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)