ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2018 09:25 EET

ΟΗΕ: Συνεχίζεται η εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια

Reuters Staff / Reuters

Η «εθνική εκκαθάριση» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια «συνεχίζεται» στη Μιανμάρ, κατήγγειλε ο Άντριου Γκίλμορ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έξι μήνες και πλέον αφότου μια σειρά επιθέσεων μειονοτικών αυτονομιστών ανταρτών πυροδότησε την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του στρατού η οποία εξανάγκασε σχεδόν 700.000 ανθρώπους να προσφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

«Η εθνική εκκαθάριση των Ροχίνγκια συνεχίζεται από τη Μιανμάρ. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντλήσουμε κανένα άλλο συμπέρασμα από όλα όσα είδαμε και ακούσαμε στο Κοξ Μπαζάρ», ανέφερε ο Γκίλμορ έπειτα από μια τετραήμερη περιοδεία του σε καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή αυτή του Μπανγκλαντές.

«Φαίνεται πως η εκτεταμένη και συστηματική βία εναντίον των Ροχίνγκια συνεχίζει να ασκείται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκίλμορ, κάνοντας λόγο περί «οργανωμένης», κρατικής «τρομοκρατίας» αλλά και εσκεμμένου «λιμού» του μειονοτικού πληθυσμού.

«Η φύση της βίας έχει αλλάξει: από τη φρενιτιώδη αιματοχυσία και τους ομαδικούς βιασμούς της περασμένης χρονιάς έχει μετατραπεί σε μια εκστρατεία τρόμου και λιμού χαμηλότερης έντασης, που μοιάζει να έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αναγκαστούν οι Ροχίνγκια που απομένουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» και να προσφύγουν και αυτοί «στο Μπανγκλαντές», συνέχισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκατοντάδες μειονοτικοί συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα κάθε εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση (της Μιανμάρ) δεν σταματά να επαναλαμβάνει στον κόσμο ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την επιστροφή των Ροχίνγκια, αλλά την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να τους αναγκάζουν να φύγουν για το Μπανγκλαντές», συμπλήρωσε ο Γκίλμορ, καταγγέλλοντας ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή την εθνική κάθαρση διαδραματίζει ο στρατός ενώ η κυβέρνηση μένει άπρακτη.

Ο στρατός της Μιανμάρ επιμένει ότι η επιχείρηση που εξαπέλυσε μετά τις επιθέσεις στα τέλη του Αυγούστου του 2017 είχε στόχο την εξουδετέρωση μειονοτικών ανταρτών που αποκαλεί «τρομοκράτες».

Η νομπελίστρια ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία το 2016, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, κατηγορείται με τη σειρά της πως δεν θέλει να διαταράξει το status quo με τον στρατό και να δυσαρεστήσει την κοινή γνώμη - μεγάλο μέρος του κατά συντριπτική πλειονότητα βουδιστικού πληθυσμού της Μιανμάρ αντιμετωπίζει με ανοιχτή εχθρότητα τους μουσουλμάνους μειονοτικούς Ροχίνγκια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)