ΟΗΕ: Τελική έγκριση της συμφωνίας για αποχώρηση δυνάμεων από τη Χοντέιντα

Δεν θα διευκρινίστηκε πότε θα αρχίσουν να αποχωρούν οι δυνάμεις.
Mohammed Hamoud via Getty Images

Ο ΟΗΕ έλαβε την τελική έγκριση των αντιμαχόμενων πλευρών για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από το λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη χώρα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η απομάκρυνση των δυνάμεων αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας για εκεχειρία στη Χοντέιντα, η οποία συνήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου στη Σουηδία μεταξύ του ΟΗΕ και των αντιμαχόμενων πλευρών, όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

«Οι δύο πλευρές τώρα δέχθηκαν ένα λεπτομερές σχέδιο ανασύνταξης», δήλωσε ο Γκρίφιθς, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούτι, στη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο ο Γκρίφιθς δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων. Παράλληλα επεσήμανε ότι μετά τη συμφωνία του Δεκεμβρίου η βία έχει μειωθεί στη Χοντέιντα, όμως η οικονομική κατάσταση στην Υεμένη παραμένει εύθραυστη.

Το λιμάνι της Χοντέιντα, από το οποίο περνά η περισσότερη διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στην Υεμένη, ελέγχεται από τους Χούτι.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ σημείωσε ότι ο οργανισμός εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αποθήκες σιτιρών της Ερυθράς Θάλασσας στη Χοντέιντα, μια περιοχή υπό κυβερνητικό έλεγχο στη δυτική Υεμένη.

Τα αποθέματα σε αυτές τις αποθήκες μπορούν να θρέψουν 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους επί ένα μήνα, εξήγησε ο ΟΗΕ.

Ο Λόουκοκ πρόσθεσε εξάλλου ότι ο ΟΗΕ έχει παρατηρήσει νέα «αύξηση» της επιδημίας χολέρας στην Υεμένη. «Η χολέρα πλήττει όλες τις οικογένειες της Υεμένης, άμεσα ή έμμεσα», τόνισε.

Τέλος κάλεσε τους δωρητές να «μετατρέψουν τα λόγια τους σε πράξεις και να αποδεσμεύσουν το συντομότερο δυνατό» χρήματα για να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Η Βιρτζίνια Γκάμπα, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε ότι «η βία που πλήττει τα παιδιά έχει φτάσει σε απαράδεκτο επίπεδο».

Από τον Απρίλιο του 2013 ως το τέλος του 2018 «περισσότερα από 3.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί και χρησιμοποιηθεί» στις μάχες και «οι στρατολογήσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή», διευκρίνισε η Γκάμπα, επισημαίνοντας ότι «τα δύο τρίτα των παιδιών στρατολογούνται» από τους Χούτι.

«Περισσότερα από 7.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί» στον πόλεμο, υπογράμμισε η ίδια, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα δημοσιευθεί έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Υεμένη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Crisis Group σε χθεσινή έκθεσή της καλεί τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να μειώνουν τη στήριξή τους στον αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, το μόνο μέτρο, σύμφωνα με την οργάνωση, για να τερματιστεί ο πόλεμος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

Δημοφιλή