Ουκρανία: Χτυπήθηκε αρχηγείο της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner

Πλήγμα από το ουκρανικό πυροβολικό.
via Associated Press

Το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε ένα αρχηγείο της σκιώδους ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αναφορές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, την επίθεση στην Ποπάσνα ανέφερε ο Σέρχιι Χαϊντάι, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, και αρκετοί δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Είναι άγνωστος ο αριθμός των απωλειών, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Στην υπηρεσία Telegram αναρτήθηκαν φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν τις ζημιές.

Η Wagner έχει συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου. Είχε χρησιμοποιηθεί στην Κριμαία και στο Ντονμπάς το 2014, καθώς και στη Συρία, τη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Wagner, μα δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών τη συνδέουν με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον αποκαλούμενο «σεφ του Πούτιν». Στον Πριγκόζιν, όπως και σε πολλούς άλλους Ρώσους αξιωματούχους, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Στο Telegram ο Χαϊντάι έγραψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έπληξαν ένα εχθρικό αρχηγείο η θέση του οποίου έγινε γνωστή χάρη σε έναν Ρώσο δημοσιογράφο».

«Αυτή τη φιρά το επιτυχές πλήγμα κατέστρεψε το αρχηγείο της Wagner στην Ποπάσνα χθες» είπε, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των νεκρών αποσαφηνίζεται».

Σύμφωνα με την ουκρανική Ukrainska Pravda ένας προσκείμενος στο Κρεμλίνο Ρώσος δημοσιογράφος, ο Σεργκέι Σρέντα, αποκάλυψε το αρχηγείο σε ανάρτηση στο Telegram στις 8 Αυγούστου. Ανέβασε φωτογραφίες της επίσκεψής του στο αρχηγείο και μια πινακίδα σε μία από αυτές έδειχνε τη διεύθυνσή του. Η ανάρτηση αργότερα κατέβηκε, μα αντίγραφά της είχαν ήδη κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται πως η Ποπάσνα είναι νότια του Σεβεροντονέτσκ, στο Λουχάνσκ, που ελέγχεται πλέον πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά από μήνες σκληρών μαχών και μεγάλης καταστροφής.

Ένας άλλος δημοσιογράφος που πρόσκεται στο Κρεμλίνο, ονόματι Κότενοκ, έγραψε στο Telegram πως «πλήγμα έλαβε χώρα σε μία από τις θέσεις της Wagner στην Ποπάσνα. Πηγές στο Ντονμπάς το επιβεβαιώνουν. Πιθανότατα Himars. Ουκρανικές πηγές αναφέρουν τον θάνατο του Πριγκόζιν- δεν το επιβεβαιώνουμε αυτό».

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλέον διαθέτουν αρκετά αμερικανικά HIMARS, τα οποία είναι ικανά να εκτοξεόυν πυραύλους που μπορούν να χτυπούν ρωσικούς στόχου πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.