Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Σεβεροντόνετσκ, ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν σιδηροδρομικό κόμβο

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στο Ντονμπάς.
via Associated Press

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη Σεβεροντόνετσκ της Ουκρανίας αφού ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την κοντινή Λίμαν -πόλη που αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο- καθώς η Μόσχα εντείνει την επίθεσή της στο Ντονμπάς.

Τα ρωσικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν μια μετατόπιση του μομέντουμ στον πόλεμο, που τώρα διανύει τον τέταρτο μήνα του. Οι δυνάμεις εισβολής εμφανίζονται να είναι κοντά στην κατάληψη όλης της περιοχής Λουχάνσκ, έναν από τους κύριους στόχος του Κρεμλίνου (μαζί με το Ντόνετσκ), παρά την ουκρανική αντίσταση.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε το Σάββατο ότι τα στρατεύματά του και οι συμμαχικές αυτονομιστικές δυνάμεις έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Λιμάν.

Ωστόσο, η Χάνα Μαλιάρ, αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι η μάχη για τη Λιμάν συνεχίζεται.

via Associated Press

Το Σεβεροντόνετσκ, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Λιμάν, είναι η μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή της Ουκρανίας. Αλλά δέχεται τώρα σφοδρή επίθεση από τους Ρώσους.

Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει επίσης τον διάδρομο Λισιχάνσκ-Μπαχμούτ, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Ρωσία για να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, που μαζί με το Ντόνετσκ αποτελούν το Ντονμπάς, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ήδη εισέλθει στο Σεβεροντόνετσκ. Τα ουκρανικά στρατεύματα ίσως χρειαστεί να υποχωρήσουν από την πόλη για να αποφύγουν τη σύλληψη, δήλωσε ο κυβερνήτης Σέρχιι Γκαϊντάι.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στο Ντονμπάς -μεγάλα τμήματα του οποίου ελέγχονταν ήδη από αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Μόσχα πριν από τον πόλεμο- αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Alexander Ermochenko via Reuters

Η τακτική τους περιλαμβάνει μαζικούς βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές που έχουν ερημώσει πόλεις και χωριά.

Το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν οκτώ επιθέσεις στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ τις προηγούμενες 24 ώρες.

«Εάν η Ρωσία κατόρθωνε πράγματι να καταλάβει αυτές τις περιοχές, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί από το Κρεμλίνο ως ουσιαστικό πολιτικό επίτευγμα και να παρουσιαστεί στον ρωσικό λαό ως δικαιολογία για την εισβολή», ανέφερε η έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών.

Περίπου το 90% των κτιρίων στο Σεβεροντόνετσκ έχουν υποστεί ζημιές, ανέφερε ο Γκαϊντάι, ενώ 14 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν στον τελευταίο βομβαρδισμό. Αρκετό ιατρικό προσωπικό παραμένει στην πόλη, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες για να φτάσει στα νοσοκομεία λόγω των βομβαρδισμών, εξήγησε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε ασυμβίβαστος στη νυχτερινή του ομιλία προς τους Ουκρανούς.

«Αν οι κατακτητές πιστεύουν ότι η Λίμαν και το Σεβεροντόνετσκ θα είναι δικά τους, κάνουν λάθος. Το Ντονμπάς θα είναι ουκρανικό», αντέτεινε.

Αναλυτές στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον είπαν ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει άμεσες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Σεβεροντόνετσκ, είναι πιθανό να δυσκολευτούν να κατακτήσουν έδαφος στην ίδια την πόλη.

Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, έχουν σκοτωθεί και αρκετά εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε αυτόν τον πόλεμο. Η καταστροφή ολόκληρων αστικών περιοχών έχει προκαλέσει ευρεία διεθνή καταδίκη, αν και η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Στο διπλωματικό μέτωπο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή για την απαγόρευση των παραδόσεων ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της προμήθειας του μπλοκ, αλλά όχι μέσω αγωγών.

Ο Ζελένσκι επέκρινε την ΕΕ για ολιγωρία. Αλλά η χώρα του λαμβάνει σταθερή προμήθεια όπλων από συμμάχους. Σήμερα, Σάββατο, το Κίεβο άρχισε να λαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.