Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στη Ζαπορίζια, κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης

Μετά τις ουκρανικές ανακοινώσεις περί ανάκτησης χωριών στην περιοχή.
via Associated Press

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ένα πενταώροφο κτίριο στην πόλη της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον μία γυναίκα και αφήνοντας άλλους κατοίκους παγιδευμένους, είπε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες μετά τη νυχτερινή επίθεση, και περισσότερες εκρήξεις ακούγονταν το πρωί της Πέμπτης σε αυτό που τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως νέο πλήγμα.

«Άλλη μια εχθρική πυραυλική επίθεση. Μείνετε στα καταφύγια» έγραψε στο Telegram ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης της περιφέρειας της Ζαπορίζια. Αργότερα είπε στην ουκρανική τηλεόραση πως μια γυναίκα σκοτώθηκε στον νυχτερινό βομβαρδισμό, μα πρόσθεσε πως μια άλλη γυναίκα που είχε αναφερθεί νωρίτερα πως ήταν νεκρή είχε επιζήσει.

Δώδεκα τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου ενός τρίχρονου παιδιού. Πέντε ήταν ακόμα κάτω από τα ερείπια, πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης έδειχναν μεγάλους όγκους ερειπίων εκεί όπου είχαν πληγεί κατοικημένα κτίρια.

Stringer . via Reuters

Τα χτυπήματα αυτά υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της Μόσχας να συνεχίζει να χτυπά ουκρανικές πόλεις παρά τα πρόσφατα προβλήματα των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο.

Η Ρωσία δεν σχολίασε τα γεγονότα στην πόλη της Ζαπορίζια, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Η Μόσχα έχει αρνηθεί πως στοχεύει σκόπιμα αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ζαπορίζια είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε η Ρωσία. Η Ουκρανία λέει πως δεν θα αποδεχτεί ποτέ την παράνομη κατάληψη εδαφών της μέσω βίας. Το Κίεβο και η Δύση λένε πως τα «δημοψηφίσματα» που έγιναν εκεί ήταν ψεύτικα, με τις ψηφοφορίες να γίνονται υπό καθεστώς απειλών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ο οποίος λειτουργεί ακόμα με Ουκρανούς μηχανικούς παρά την κατάληψή του νωρίς στον πόλεμο από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο σταθμός είναι κοντά στην πρώτη γραμμή. Και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει για κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής αν χτυπηθεί.

Τα πλήγματα στη Ζαπορίζια έλαβαν χώρα μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ουκρανού προέδρου πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχαν ανακτήσει τρία επιπλέον χωριά.

Stringer . via Reuters

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την πυρηνική ασφάλεια αναμένεται να επισκεφθεί το Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει την κατάσταση στη Ζαπορίζια, αφού ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσία παίρνει τον έλεγχο του σταθμού. Το ουκρανικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια και ανακοίνωσε πως θεωρεί το διάταγμα του Πούτιν «κενό». Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, είπε ότι θα συνέχιζε να λειτουργεί τον σταθμό.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, σχεδιάζει να μιλήσει με Ουκρανούς αξιωματούχους για τη ρωσική κίνηση. Επίσης θα συζητήσεις προσπάθειες για να στηθεί προστατευτική ζώνη ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις, που έχουν υποστεί ζημιές ενώ μέλη του προσωπικού έχουν απαχθεί από ρωσικά στρατεύματα. Ο Γκρόσι θα πάει και στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, μετά από την στάση στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press