Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία μεγαλώνει

Όπως πρόσθεσε, τίποτα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.
ASSOCIATED PRESS

«Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά αν και είμαστε κοντά στον χάρτη, η απόσταση ανάμεσά μας φαίνεται να μεγαλώνει» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Όπως πρόσθεσε, τίποτα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις της λίγο αργότερα στην ΕΡΤ και το OPEN η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη και πλήρης η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο για να προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα. Κι εδώ η ΕΕ είναι ενωμένη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος κάτι που είναι σημαντικό» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν είναι ένα αλλά διάφορα θέματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση ευρωπαϊκή. Αυτό είναι το σημαντικό. Βάζουμε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στο τραπέζι και μετά το συζητάμε ως πακέτο».

Τέλος, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης λαμβάνουν περισσότερους μετανάστες χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται αλληλεγγύη κι αυτό θα αποτυπώνεται στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση».

Η φον ντερ Λάιεν, νωρίτερα επέκρινε τις κυβερνήσεις της ΕΕ για αυτό που χαρακτήρισε αναποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πρότεινε αμερικανικού τύπου κυρώσεις σε όσους καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο.

«Γιατί καθυστερούν ακόμα και απλές δηλώσεις για τις αξίες της ΕΕ, “νερώνονται” ή χρησιμοποιούνται ως “όμηροι” για άλλα κίνητρα;» είπε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της. «Όταν χώρες- μέλη λένε πως η Ευρώπη αργεί πολύ, τους λέω να είναι θαρραλέοι και επιτέλους να προχωρήσουν στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία» είπε σχετικά. Περισσότερες ψηφοφορίες με ειδική πλειοψηφία θα επέτρεπαν στην ΕΕ να δρα σε περισσότερα ζητήματα χωρίς την όλο και δυσκολότερη διαδικασία της εξασφάλισης ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών- μελών της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αυτών που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόμοια με το Magnitsky Act του 2012 στις ΗΠΑ. Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι ήταν ένας Ρώσος δικηγόρος που συνελήφθη το 2008 αφού ισχυρίστηκε πως Ρώσοι αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή. Ο Μαγκνίτσκι πέθανε σε φυλακή της Μόσχας το 2009, αφού είχε καταγγείλει κακομεταχείρισή του.

Ένα νέο καθεστώς κυρώσεων θα επέτρεπε στην ΕΕ την ταχύτερη επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα άτομα οπουδήποτε στον κόσμο, το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ένωση και την απαγόρευση εισόδου.

Η φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία πως προσπαθεί συστηματικά να εξοντώσει τους δημοκρατικούς της αντιπάλους τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην περιοχή της. Όπως είπε, είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας θα βοηθούσε να βελτιωθούν οι τεταμένες σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας.

Επίσης, παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την πανδημία και τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της, μα παρουσίασε φιλόδοξους στόχους για να γίνει ανθεκτικότερη και πιο ενωμένη η ΕΕ, ώστε να αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις. Αποκάλυψε ακόμη ένα σχέδιο για την περικοπή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ως το 2030, σε μια αναβάθμιση από τον προηγούμενο στόχο του 40%, ενώ δεσμεύτηκε για τη χρήση «πράσινων» ομολόγων για τη χρηματοδότηση των στόχων για το κλίμα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επίσης ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία για την Ευρώπη, ώστε να ανταγωνίζεται καλύτερα την Κίνα και τις ΗΠΑ, και είπε πως η ΕΕ θα επενδύσει 20% του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, ύψους 750 δισ. ευρώ, σε ψηφιακά projects.

Αναφερόμενη στις συνομιλίες με το Λονδίνο για τις σχέσεις μετά το Brexit, είπε ότι κάθε ημέρα που περνάει μειώνει τις πιθανότητες για το κλείσιμο μιας νέας εμπορικής συμφωνίας. Όπως τόνισε, η ΕΕ και η Βρετανία διαπραγματεύτηκαν και επικύρωσαν τη συμφωνία για το Brexit και προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο, που πρότεινε νομοσχέδιο το οποίο θα παραβίαζε στοιχεία της συμφωνίας, ότι «δεν μπορεί να αλλάξει, αψηφιστεί ή αθετηθεί μονομερώς».

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή