ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 11:43 EET | Updated 19/03/2019 12:33 EET

Ουγκάντα: Νεκροί και 200 άτομα στο νοσοκομείο- Φόβοι για δηλητηριάσεις από τρόφιμα επισιτιστικής βοήθειας

Δόθηκαν από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, παρακλάδι του ΟΗΕ.

Marka via Getty Images

Οι θάνατοι δύο ανθρώπων και η νοσηλεία 200 ακόμη στην Ουγκάντα μπορεί να σχετίζονται με τη διανομή τροφίμων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, βραχίωνα του ΟΗΕ. 

Τα ύποπτα τρόφιμα είναι τα αποκαλούμενα «super cereal», μια μορφή ενισχυμένων δημητριακών, βρώμης κ.α. που προορίζονται και διανέμονται σε εγκύους, μητέρες που θηλάζουν αλλά και παιδιά έως 5 ετών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υποσιτισμού.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως αναφέρει το CGTN Africa, πηγαίνουν πρωτίστως σε πρόσφυγες αφού η Ουγκάντα σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 1εκατ. και το πρόβλημα της σίτισης είναι πιεστικό. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά που πέρασαν τα σύνορα από το Νότιο Σουδάν. Τα «super cereal» όμως διανέμονται και σε μόνιμους κατοίκους της χώρας καθώς σε αρκετές περιοχές, εξαιτίας της έντονης ξηρασίας και της ακραίας φτώχειας, παρουσιάζονται επίσης ελλείψεις σε τρόφιμα και φαινόμενα υποσιτισμού.

Συμπτώματα δηλητηρίασης

Τα δύο άτομα που πέθαναν και τα δεκάδες άλλα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στη νότια Ουγκάντα, παρουσίαζαν έντονο πόνο στο στομάχι, πυρετό, συχνούς εμετούς και έμοιαζαν να βρίσκονται σε σύγχυση. Συμπτώματα δηλαδή που, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του BBC, παραπέμπουν σε τροφική δηλητηρίαση.

«Υπάρχει μία πιθανότητα να συνδέονται» τα κρούσματα με τα τρόφιμα που διανεμήθηκαν, παραδέχθηκε στο BBC ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι η κυβέρνηση και ο Οργανισμός να προβούν σε εργαστηριακούς ελέγχους και να εντοπίσουν τι είναι αυτό που αρρωσταίνει τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης τόσο οι δύο νεκροί όσο και τα άτομα που νοσηλεύονται είναι από οικογένειες που είχαν λάβει τα «super cereals» την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Καραμότζα στη νότια Ουγκάντα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) είναι ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εστιάζει στην παροχή τροφίμων και εκτιμάται πως διανέμει τρόφιμα σε περί τα 90εκατ. ανθρώπους στον κόσμο, εκ των οποίων τα 58εκατ είναι παιδιά.

Η έδρα της Οργάνωσης είναι στη Ρώμη και διαθέτει περισσότερα από 80 γραφεία ανά τον κόσμο. Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.

Πηγές: BBCCGTN Africa