Οι 10 καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων

Ο «Εμμανουήλ» και οι πρώτες καμπάνες που έγιναν οβίδες για τα κανόνια της Γαλλικής Επανάστασης.
John van Hasselt - Corbis via Getty Images

Δέκα καμπάνες -που στο συλλογικό ασυνείδητο παραπέμπουν στον μυθιστορηματικό δύσμορφο κωδωνοκρούστη Κουασιμόδο, τον ήρωα του Βικτόρ Ουγκό-, η μεγαλύτερη εκ των οποίων, γνωστή με το όνομα «Εμμανουήλ», ζυγίζει πάνω από 13 τόνους και τοποθετήθηκε στον νότιο πύργο του καθεδρικού ναού το 1685.

«Η φωνή» της Παναγίας των Παρισίων ήταν οι καμπάνες της, αυτές που χτύπησαν χαρούμενα όταν το Παρίσι απελευθερώθηκε από τους ναζί το 1944 και πένθιμα για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Η πληγωμένη από την εκτεταμένη πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, Notre Dame, γιόρτασε το 2013 τα 850 της χρόνια, αποκτώντας εννέα νέες καμπάνες, οι οποίες, όπως το θέλει η παράδοση, απέκτησαν -και αυτές- ονόματα αγίων και βεβαίως, συντονίστηκαν με τον «Εμμανουήλ», που σημαίνει τις ώρες της ημέρας, αλλά σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του μητροπολιτικού ναού και τις μεγάλες γιορτές - Χριστούγεννα, Πάσχα, Πεντηκοστή.

Κάθε μία από τις δέκα καμπάνες αναπαράγει έναν συγκεκριμένο ήχο και συμβολίζει τις πρώτες καμπάνες του ναού που έλιωσαν στη Γαλλική Επανάσταση προκειμένου να γίνουν οβίδες για τα κανόνια.

Οι νέες καμπάνες ήχησαν πρώτη φορά το Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών το 2013. Και αντίθετα με ο,τι νομίζουμε, δεν κινούνταν ποτέ με σκοινί, αλλά με ειδικό μηχανισμό.

Godong via Getty Images
Godong via Getty Images

Δημοφιλή