ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2019 12:16 EEST | Updated 25/09/2019 13:58 EEST

Οι 10 πιο ισχυροί ηγέτες στον κόσμο που ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον όταν ταξιδεύουν

Και όχι δεν φταίει το ότι κάνουν περισσότερα ταξίδια.

Sputnik Photo Agency / Reuters

Με την κλιματική αλλαγή να απασχολεί όλο και περισσότερο την ανθρωπότητα και τον φόβο για το μέλλον του πλανήτη να εντείνεται καθώς δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μπει στο στόχαστρο και μετράται σύμφωνα με την επιβάρυνση.

Μια ακόμη τέτοια ανάλυση εστιάζει λοιπόν στους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου και εξετάζει ποιοι από αυτούς, εξαιτίας των δραστηριοτήτων και των επιλογών τους για τον τρόπο και τα μέσα που ταξιδεύουν ευθύνονται για την μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Στην κορυφή λοιπόν βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε αφού οι εκπομπές CO² από του αεροσκάφους που χρησιμοποιεί για τα ταξιδιά του ξεπερνούν τους  14.000 τόνους  ενώ τον ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (11.000 τόνοι) και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας (επίσης με 11.000 τόνους).

Τα στοιχεία προέκυψαν όταν το online ταξιδιωτικό πρακτορείο FromAtoB ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τις χώρες με τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες και έλαβε απάντηση από 15.

Οι δέκα παγκόσμιοι ηγέτες που με τις δραστηριότητές ευθύνονται για τις πιο υψηλές εκπομπές CO² αναφέρονται στον πίνακα του Statista που ακολουθεί.

Infographic: Which World Leaders are Producing the Most CO2? | Statista You will find more infographics at Statista

 

Από τους 15 παγκόσμιους ηγέτες για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι ισπανοί πρωθυπουργοί (Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Σάντζεθ από τον Ιούνιο και μετά) βρίσκονταν πολύ χαμηλά στη λίστα αφού παρουσιάζουν 985 τόνους εκπεμπόμενου CO2 και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ταξίδεψαν περισσότερο από το Τραμπ (130.000 χλμ.).

Η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί για τις αεροπορικές μετακινήσεις του πρωθυπουργού κυρίως το μοντέλο Falcon 900 το οποίο είναι πολύ μικρότερο από τα Boeing και Airbus που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και προέδρους άλλων χωρών. Η Τερέζα Μέι στη Βρετανία και ο Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία όπως και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Μιχέλ Τεμερ χρησιμοποίησαν επίσης μικρότερα αεροπλάνα και στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας.

Πηγή: Statista