ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2018 07:13 EET

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν: Όλα παίζονται στις ενδιάμεσες εκλογές

ASSOCIATED PRESS

Η ώρα της κρίσης στην αμερικανική πολιτική έχει φτάσει. Οι ψηφοφόροι θα κρίνουν την Τρίτη τον νικητή της, κόστους 5 δισ. δολαρίων, αντιπαράθεσης μεταξύ της «ανελέητης» πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της μανιώδους εκστρατείας των Δημοκρατικών για να δοθεί τέλος στον «μονοπώλιο» των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσινγκτον και σε πολιτείες ανά τη ώρα.

Υπάρχουν ενδείξεις πως ένα πολυσυζητημένο «μπλε κύμα» ενδεχομένως να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να πάρουν τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός εκ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία). Ωστόσο, δύο χρόνια μετά από μια εκλογική αναμέτρηση που διέψευσε τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, τίποτα δεν είναι βέβαιο εν όψει της πρώτης μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης σε εθνικό επίπεδο για την προεδρία Τραμπ.

Και οι 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων τίθενται προς επανεκλογή, ενώ στη Γερουσία «παίζονται» 35 έδρες, όπως και περίπου 40 θέσεις κυβερνητών.

Αν και δεν βρίσκεται ο ίδιος στα ψηφοδέλτια, ο Τραμπ έχει παραδεχτεί πως οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018, πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν μια ψηφοφορία για την προεδρία του.

Εάν οι Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως υποδεικνύουν πως είναι πιθανόν στρατηγιστές και στα δύο κόμματα, αυτό θα εκτροχίαζε τη νομοθετική ατζέντα του Τραμπ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ίσως, το σημαντικότερο, να αποκτούσαν επίσης τη δυνατότητα κλήτευσης του Τραμπ προς διερεύνηση προσωπικών και επαγγελματικών ατασθαλιών του.

Οι εκλογές της Τρίτης θα δοκιμάσουν επίσης τις αντοχές της πολιτικής ανακατάταξης που χαρακτηρίζει την «εποχή του Τραμπ», η οποία χαρακτηρίζεται από διχασμούς μεταξύ ψηφοφόρων βάσει φυλής, φύλου και μορφωτικού επιπέδου. Οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ γίνονται όλο και γηραιότεροι, πιο λευκοί, με περισσότερος άνδρες και λιγότερο πιθανόν να έχουν πτυχίο κολεγίου. Οι Δημοκρατικοί βασίζονται περισσότερο στις γυναίκες, τους έγχρωμους, τους νέους και τους αποφοίτους κολεγίων.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Η πολιτική αυτή ανακατάταξη θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ για μία γενιά. Μόλις πέντε χρόνια πριν, η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών (RNC) ανέφερε πως η ίδια η επιβίωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βασιζόταν στην προσέλκυση περισσότερων μειονοτήτων και γυναικών. Οι ψηφοφόροι αυτοί εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ, αποθαρρυνόμενοι από το χαοτικό στυλ ηγεσίας του και την ξενοφοβική ρητορική του. Ωστόσο, οι άνδρες της εργατικής τάξης έχουν ταχθεί στο πλευρό του αντισυμβατικού προέδρου.

Ένας από τους συντάκτες της αναφοράς της RNC, ο Άρι Φλάισερ, αναγνωρίζει πως η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ποτέ δεν είχε φανταστεί πως το κόμμα θα προσέλκυε στις τάξεις του λευκούς άνδρες της εργατικής τάξης. «Το τι σημαίνει να είσαι Ρεπουπλικανός ξαναγράφεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το στυλό, και το γράψιμό του δεν είναι πάντα πολύ καλό».

Δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο που δημοσιοποίησαν την Κυριακή το NBC News και η Wall Street Journal παρουσιάζει το βάθος των δημογραφικών μεταβολών.

Οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα με τους πιθανούς Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους (84% έναντι 8%), Λατίνους (57% με 29%), ψηφοφόρους 18-34 ετών (57% με 34%), γυναίκες (55% με 37%) και ανεξάρτητους (35% με 23%). Μεταξύ των γυναικών με εκπαίδευση επιπέδου κολεγίου, οι Δημοκρατικοί έχουν πλεονέκτημα 28 πόντων, με 61% έναντι 33%.

Στην άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προβάδισμα στους ψηφοφόρους 50-64 ετών (52% έναντι 43%), τους άνδρες (50% με 43%) και τους λευκούς (50% έναντι 44%). Και, επίσης, μεταξύ των λευκών ανδρών χωρίς πτυχία κολεγίου, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προβάδισμα 65% έναντι 30%.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να εκλέξουν ρεκόρ αριθμό γυναικών στο Κογκρέσο. Ετοιμάζονται επίσης να γράψουν ιστορία με τον αριθμό υποψηφίων LGBT και μουσουλμάνων στα ψηφοδέλτια.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ των κομμάτων σε μια τελική προσπάθεια να πείσει ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες ανά τη χώρα.

«Μία εκλογική αναμέτρηση δεν θα εξαφανίσει τον ρατσισμό, τον σεξισμό ή την ομοφοβία» είπε ο Ομπάμα σε ομιλία του στη Φλόριντα. «Δεν θα συμβεί σε μία εκλογική αναμέτρηση. Μα θα είναι μια αρχή».

Από πλευράς του ο Τραμπ ακολούθησε άλλη οδό, καταφερόμενος εναντίον των Λατινοαμερικανών μεταναστών που επιζητούν άσυλο στα σύνορα των ΗΠΑ. Με το καραβάνι των μεταναστών μερικές εβδομάδες μακριά, ο Τραμπ έχει αποστείλει πάνω από 5.000 στρατιώτες στην περιοχή. Ο πρόεδρος είπε ότι οι στρατιώτες θα χρησιμοποιούσαν θανάσιμη βία εναντίον μεταναστών που πετούν πέτρες, πριν ανακαλέσει. Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική του ήταν άνευ προηγουμένου ξενοφοβική για Αμερικανό πρόεδρο στη σύγχρονη εποχή: «Το συρματόπλεγμα, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι ωραίο θέαμα» είπε σε ψηφοφόρους τη Μοντάνα.

Οι Δημοκρατικοί είναι πιο αισιόδοξοι για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου το πεδίο της μάχης εκτείνεται από την Αλάσκα ως τη Φλόριντα. Οι περισσότερες μεγάλες αναμετρήσεις, ωστόσο, είναι στα προάστια, όπου πιο μορφωμένοι και εύποροι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων έχουν δυσαρεστηθεί από την ταραχώδη πολιτική του Τραμπ, παρά τη δύναμη της εθνικής οικονομίας.

Οι Δημοκρατικοί έχουν μια πολύ πιο δύσκολη πρόκληση στη Γερουσία, όπου βρίσκονται στην άμυνα σε αγροτικές πολιτείες, όπου ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής. Οι περισσότεροι και στα δύο κόμματα αναμένουν οι Ρεπουμπλικανοί να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους.

Αν και ο Τραμπ είναι έτοιμος να παρουσιάσει ως νίκη τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας, τουλάχιστον ένας επιφανής σύμμαχός του φοβάται πως η απώλεια ακόμα και του ενός σώματος του Κογκρέσου θα ήταν καταστροφική.

«Αν πάρουν πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρακτικά θα καταστεί ένας ανήμπορος πρόεδρος, και δεν θα κερδίσει επανεκλογή» είπε η Έιμι Κρέμερ, ακτιβίστρια του Tea Party, που ηγείται της οργάνωσης «Women for Trump».

«Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος» του, είπε σχετικά.