Οι αναταραχές στην περιοχή του Κασμίρ και οι συνέπειες για τη Διεθνή Πολιτική

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί πολλάκις σε πολεμικές αναμετρήσεις για την διεκδίκηση του Τζαμού και Κασμίρ.
ASSOCIATED PRESS

Η απόφαση της Ινδίας να αποσύρει τη Συνταγματική αυτονομία που ίσχυε μέχρι τότε για την ελεγχόμενη, από εκείνη, περιοχή του Κασμίρ, μέσω της κατάργησης του Άρθρου 370, γεννά έντονες ανησυχίες σχετικά με τα τεκταινόμενα που πρόκειται να ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής.

Είναι εμφανές ότι η Ινδία επιχειρεί να διαμορφώσει μια de facto κατάσταση εντός των διαφιλονικούμενων εδαφών, πυροδοτώντας έτσι την αντίδραση του Πακιστάν, αλλά και της Κίνας.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, παρατηρούμε ότι από την περίοδο της ανεξαρτησίας τους, το έτος 1947, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί πολλάκις σε πολεμικές αναμετρήσεις για την διεκδίκηση του Τζαμού και Κασμίρ.

Μέχρι και σήμερα, η γεωγραφική επικράτεια του Κασμίρ διοικείται αναλογικά από τις τρεις χώρες που το διεκδικούν, με την Ινδία να ελέγχει το 45%, το Πακιστάν το 35% και την Κίνα μόλις το 20%.

Σε πρόσφατα γεγονότα, τον Φεβρουάριο του 2019 παρατηρήθηκαν έντονες αψιμαχίες μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, οι οποίες διεξήχθησαν με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην διοικούμενη από την Ινδία, περιοχή του Κασμίρ και από τις οποίες σημειώθηκε μεγάλος αριθμός νεκρών.

Την ευθύνη για την τότε επίθεση ανέλαβε η ομάδα Τζαΐς ε Μοχάµεντ (JeM) , η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ινδίας, φέρεται να υποστηρίζεται από το Πακιστάν.

Επανερχόμενοι στα πρόσφατα γεγονότα που απασχόλησαν τη Διεθνή Κοινότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση της Ινδίας να καταργήσει το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ και να δημιουργήσει δύο ενώσεις εδαφών, το Τζαμού και Κασμίρ και το Λαντάχ, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί μια προεκλογική υπόσχεση του επανεκλεγέντα Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, σηματοδοτεί και την εκ νέου έξαρση των σχέσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων κρατών.

Στο περιστατικό αυτό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως υποκινήτρια δύναμη, μιας και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν συναντήσεως του με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, πρότεινε η χώρα του να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της διαφοράς, με το Πακιστάν να φαίνεται πρόθυμο να δεχτεί μια τέτοιου είδους διευθέτηση και την Ινδία να την απορρίπτει εμφατικά.

Στις κατηγορίες περί ζητήματος νομιμότητας που επιρρίπτει τόσο το Πακιστάν όσο και η Κίνα στην Ινδία, όσον αφορά στις επιδιώξεις της για το Κασμίρ, εκείνη απαντά πως πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση, αλλά και ζήτημα ασφαλείας.

Με την απόφαση να καταργήσει το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ, η Ινδία αυτόματα αποκτά τον απόλυτο έλεγχο στα διαφιλονικούμενα εδάφη και επιλύει σε μεγάλο βαθμό μέρος του δημογραφικού της προβλήματος.

Ωστόσο, τα σύνορα της περιοχής Λαντάχ εδώ και χρόνια τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης και διεκδίκησης μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας. Συγκεκριμένα, η Κίνα διοικεί την περιοχή Ακσάι Τσιν, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Λαντάχ. Η Ινδία εδώ και χρόνια έχει απαιτήσεις για την περιοχή Ακσάι Τσιν και την διεκδικεί ως μέρος της Λαντάχ.

Η γεωπολιτική σημασία της περιοχής γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστούμε ότι το 1950 η Κίνα έχτισε γέφυρα στo έδαφος του Ακσάι Τσιν προκειμένου να δημιουργηθεί ένωση με το έδαφος της Σιντσιάνγκ (Xinjiang).

Σημειωτέον δε, η Σιντσιάνγκ, πέραν του γεγονότος ότι θεωρείται μια εύθραυστη περιοχή για την Κίνα, μιας απαρτίζεται από ομάδες της Τουρκικής εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων, οι οποίοι και διεκδικούν την απόσχισή της, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, μιας και αποτελεί πέρασμα για την Κεντρική Ασία, αλλά και προγεφύρωμα για τα φιλόδοξα οικονομικά σχέδια της Μεγάλης Δύναμης.

Έτσι, με τον πλήρη έλεγχο του Τζαμού και Κασμίρ, αλλά και του Λαντάχ, τίθενται έντονες ανησυχίες τόσο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, Ινδίας και Πακιστάν, όσο και για τις διεκδικήσεις της Ινδίας έναντι των εδαφών που διοικούνται από την Κίνα.

Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση μεταξύ των διεκδικούντων Δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής του Κασμίρ, οι οποίες φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να ασκήσουν κάθε είδους μέσο για την προάσπιση των εδαφικών τους συμφερόντων και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Δημοφιλή