ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/11/2019 07:43 EET

Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις του φορολογικού νομοσχεδίου

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.

Eurokinissi

Αλλαγές ανατροπές και εκπλήξεις περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. To σχέδιο νόμου, όπως αυτό προέκυψε τελικά μετά τη δημόσια διαβούλευση, προβλέπει σημαντική μείωση στην έκπτωση των υπηρεσιών για αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Πλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το όριο των δαπανών που θα μπορεί να γίνει από τους ιδιοκτήτες μειώνεται στις 16.000 ευρώ, ενώ αρχικά το όριο ήταν οι 48.000 ευρώ.

Νέα προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη για πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ ή ακόμα και «λουκέτο» σε όσους διαχειρίζονται πλατφόρμες διαμοιρασμού (τύπου AirBnB) και δεν ενημερώσουν μετά από αίτημα της φορολογικής διοίκησης για οποιαδήποτε στοιχείο ή πληροφορία σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Όπως αναμενόταν στη ρύθμιση για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν υπάρχει αλλαγή στο όριο του 30% επί του πραγματικού εισοδήματος. Από αυτό όμως τελικά θα εξαιρούνται το ποσό της διατροφής για τα διαζευγμένα ζευγάρια και η εισφορά αλληλεγγύης. Κατά τα λοιπά παραμένει η πρόβλεψη ότι το όριο του 30% μειώνεται σε 20% εφόσον το 60% του πραγματικού εισοδήματος καταναλώνεται σε φόρους, δάνεια ή ενοίκια.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τη διαγραφή των οφειλών έως 10 ευρώ ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαλλάσσονται 536.000 φορολογούμενοι, αλλά και το δημόσιο από την υποχρέωση να τακτοποιήσουν ποσά έως 10 ευρώ, γεγονός που προκαλούσε τεράστια ταλαιπωρία εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας.

Θεσπίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου όσοι χρωστούν στην εφορία να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πώληση ακινήτου ή ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους και με αυτό τον τρόπο να τακτοποιούν τα χρέη τους. Ο συμβολαιογράφος θα παρακρατά και θα αποδίδει αυτόματα την οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην χρειάζεται να τακτοποιήσουν τα χρέη πριν προχωρήσει η αγοραπωλησία.

Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής που προβλέπει έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος της δαπάνης για την αναβάθμιση ακινήτων, δεν θα χάνουν την έκπτωση 5% από το φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια.

Όπως αναμενόταν δεν υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Από το νέο οικονομικό έτος μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ επάγγελμα αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με εισαγωγικό συντελεστή 9% από 22% που είναι σήμερα.

Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι:

-22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ,
-28% (αντί 29% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ,
- 36% (αντί 37% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ,
- 44% (αντί 45% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Ειδικά για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος που θα προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα θα μειώνεται ως εξής:
-Άγαμος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
-Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 4 παιδιά και άνω: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ακόμα προβλέπεται:

-Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

- Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

- Θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

- Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

- Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.

- Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

- Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

- Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

- Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

- Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.