ΤΟ BLOG
27/09/2019 10:46 EEST | Updated 27/09/2019 10:46 EEST

Οι αντάρτες Χούτι "πυροδοτούν" την πράσινη ανάπτυξη.*

Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια μοναδική ευκαιρία, να πρωταγωνιστήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση.

William_Potter via Getty Images

Η επίθεση με υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, έθεσε για αρκετούς μήνες εκτός λειτουργίας το 40% της δυναμικότητας των διυλιστηρίων της χώρας και ξύπνησε μνήμες αλλά και φόβους για μια νέα πετρελαϊκή κρίση. Η συλλήβδην καταδικαστέα αυτή τρομοκρατική επίθεση, δημιουργεί πολύ έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια των μεγάλων εγκαταστάσεων και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, που στηρίζεται στον απρόσκοπτο εφοδιασμό με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε σχετικά σταθερές τιμές.

Η άμεση, σπασμωδική, άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά την επίθεση και οι στοιχειοθετημένες προβλέψεις για σταδιακές αυξήσεις στην τιμή προμήθειας του μαύρου χρυσού, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την πραγματική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, η άνοδος των Πρασίνων στην Γερμανία και η ανάδειξή τους σε δεύτερο κόμμα, ”υποχρεώνει” την Γερμανική Κυβέρνηση σε επιτάχυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την έμπρακτη προώθηση της Πράσινης, Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Μόνη διέξοδος για την Ευρώπη είναι η ”Πράσινη στροφή” των επενδυτικών και χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών και η υιοθέτηση προτάσεων για οικονομική και θεσμική υποστήριξη της Ενεργειακής Εξοικονόμησης και της Ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια μοναδική ευκαιρία, να πρωταγωνιστήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση.

Αυτή η επιλογή θα περιορίσει την έκθεσή μας στους κινδύνους από μια νέα πετρελαϊκή κρίση και παράλληλα θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας αφού θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες ενεργειακής αποδοτικότητας, θα προωθηθεί η καινοτομία στην ενεργειακή διαχείριση και θα προωθηθεί η μελέτη και γρήγορη υλοποίηση έργων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που ”βλέπουν” ολοένα και θετικότερα τις Πράσινες επενδύσεις.

Η Πράσινη Βιώσιμη Ανάπτυξη μας καλεί, το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε, μπορεί να αποτελούν μια νέα αφορμή για επιτάχυνση της μετάβασης στην Πράσινη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα υλοποιηθεί αξιοποιώντας καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα εξασφαλίσει νέες θέσεις καλής εργασίας στη χώρα μας, αποτελώντας εφαλτήριο Προόδου και Νέας Οικονομικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

 

* Ο τίτλος εξυπηρετεί αποκλειστικά επικοινωνιακούς στόχους εντυπωσιασμού και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά αποδοχή ή προώθηση μιας απολύτως καταδικαστέας πράξης.