ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2019 20:48 EEST | Updated 21/08/2019 21:01 EEST

Οι αντιδράσεις της Δανίας μετά την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

Εμβρόντητη έμεινε η Βασιλική Οικογένεια - Απογοητευμένη και έκπληκτη η πρωθυπουργός Μάτε Φρέντρικσεν.

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μάτε Φρέντρικσεν δήλωσε «απογοητευμένη και έκπληκτη» από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Δανία, καθώς χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα του να αγοράσει την Γροιλανδία.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Δανία στις 2-3 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, ενημέρωσε μέσω Twitter, την ακύρωση του ταξιδιού του, την Τετάρτη, 21 Αυγούστου. Η ενέργεια του Τραμπ, άφησε εμβρόντητους τους Δανούς με την εκπρόσωπο της Βασιλικής οικογένειας, Λένη Μπάλεμπι, να δηλώνει στο Associated Press, πως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, προκαλεί έκπληξη στο παλάτι, καθώς επρόκειτο για επίσημη πρόσκληση.

«Η Δανία είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα με απίστευτους ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια του πρωθυπουργού Μάτε Φρέντρικσεν, ότι δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, θα αναβάλω την προγραμματισμένη μας συνάντηση για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Τραμπ.

Η Γροιλανδία, βρίσκεται μεταξύ του Ατλαντικού και των Αρκτικών ωκεανών, έχει πληθυσμό 56.000 κατοίκων και το 80% της γης της καλύπτεται από 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου.

Το «ενδιαφέρον» για το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, προέρχεται από την στρατηγική θέση που καταλμβάνει στην Αρκτική, η οποία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται όλο και πιο ελκυστική σε πιθανούς πιθανούς πετρελαϊκούς και ορυκτούς πόρους. Κράτη η Ρωσία, η Κίνα, οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς, προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Αρκτική, καθώς προσβλέπουν σε μελλοντικές επιχειρηματικές επενδύσεις, με τεράστια κέρδη.

«Εχει ξεκινήσει μία συζήτηση για πιθανή πώληση της Γροιλανδίας, η οποία απορρίφθηκε από την πρωθυπουργό της χώρας, Κιμ Κιέλσεν και την οποία συμμερίζομαι απόλυτα», δήλωσε η ΦρένΤρικσεν στους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε, την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, στην Κοπεγχάγη.

Η Μάτε Φρέντρικσεν, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της πριν από περίπου δύο μήνες και ηγείται μίας Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ στην Δανία, σχολίασε πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κοπεγχάγης και Ουάσινγκτον «δεν βρίσκονται σε κρίση κατά τη γνώμη μου».

«Η πρόσκληση για ισχυρότερη στρατηγική συνεργασία με τους Αμερικανούς στην Αρκτική εξακολουθεί να είναι ανοιχτή », δήλωσε στους δημοσιογράφους η Φρέντρικσεν, προσθέτοντας ότι« οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας».

Η πρέσβης των ΗΠΑ στη Δανία, Κάρλα Σαντς, δεν είχε ενημερώθηκε εγκαίρως για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο πριν ανακοινώσει την απόφαση του ο Αμερικανός πρόεδρος, η Σαντς με μήνυμα της στο Twitter, έγραφε πως «Η Δανία είναι έτοιμη για τον POTUS», χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για τον «Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» (President of the United States) μαζί με μια φωτογραφία από την πλατεία του Δημαρχείου της Κοπεγχάγης, όπου στην οροφή του υπήρχαν δύο γιγαντιαίες ηλεκτρονικές οθόνες, που έγραφαν το όνομα του και ήταν χορηγία Δανού πολίτη.