Οι άντρες που έχουν αδερφές, είναι πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι

Τα κορίτσια πάντα το ήξεραν αυτό, τώρα όμως το υποστηρίζει και η επιστήμη
Lucas Jackson / Reuters

Οι αδερφές, μεγαλύτερες ή μικρότερες, δεν είναι πάντα η χαρά της ζωής για τα έτερα αδέρφια τους, ειδικά αν εκείνα είναι αγόρια και, ειδικά, αν μιλάμε για δύο μόνο αδέρφια. Και αυτό γιατί, συνήθως, οι γονείς είναι πιο επιεικείς με το κορίτσι, η αδερφή είναι αυτή που θα σε «καρφώσει» στη μαμά και θα σε παρακαλεί συνέχεια να την πάρεις μαζί σου στα παιχνίδια με τους φίλους σου (αν είναι μικρότερη), άσε που οι εν λόγω φίλοι σου πετάνε συνέχεια σπόντες για το αν έχει αγόρι και αν μπορούν να της την «πέσουν». Εφιάλτης.

Να όμως που, τελικά, μια αδερφή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε όλους μας. Κάτι που όλες οι αδερφές ήξεραν από πάντα, αλλά τώρα το υποστηρίζει και η επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το De Montfont University και το Ulster University, απέδειξε πως το να έχεις μια αδερφή σε κάνει πιο αισιόδοξο και πιο ευτυχισμένο άνθρωπο.

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν 571 άνθρωποι νεαρής ηλικίας, από 17 έως 25 ετών, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τη ζωή τους, συμπληρώνοντας ψυχολογικά τεστ και ερωτηματολόγια τα οποία αναφέρονταν σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ψυχικής υγείας και της θετικής στάσης ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν αδερφές, ήταν πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι. Απ′ ότι φαίνεται, οι αδερφές ενθαρρύνουν τα αγόρια αδέρφια τους να είναι πιο επικοινωνιακά και να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, το οποίο οδηγεί σε καλή ψυχική υγεία.

ssj414 via Getty Images

Ο καθηγητής Tony Cassidy είπε: «Οι αδελφές φαίνεται πως ενθαρρύνουν έναν πιο ανοιχτό τρόπο επικοινωνίας και μια συνοχή ανάμεσα στην οικογένεια. Οι αδελφοί, ωστόσο, φαίνεται να έχουν την αντίστροφη επίδραση. Η συναισθηματική έκφραση είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή ψυχολογική υγεία και οι αδελφές την προωθούν μέσα στην οικογένεια. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι τα αγόρια έχουν μια φυσική τάση να μην μιλάνε για πράγματα (που τα απασχολούν). Υπάρχει μια συνομωσία σιωπής που τα κάνει να μην μιλούν. Τα κορίτσια έχουν την τάση να την σπάνε».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, τα ευρήματα ήταν πιο έντονα σε ανθρώπους των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει: «Πιστεύω πως αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους που προσφέρουν στήριξη σε οικογένειες και παιδιά κατά τη διάρκεια δύσκολων χρονικών περιόδων. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις οικογένειες με πολλά αγόρια».

Οπότε, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε με την αδερφή σας, πριν της πείτε οτιδήποτε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να οφείλετε σε αυτήν το γεγονός πως είστε ένας πιο ευτυχισμένος και αισιόδοξος άνθρωπος από πολλούς άλλους γύρω σας. Ό,τι και να σας έκανε, είναι μηδαμινό μπροστά σε αυτό.