Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι επιστρέφουν στις 31 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου

Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι επιστρέφουν στις 31 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου
DeA / Icas94 via Getty Images

Με τίτλο «Πόλεις/Αστικό τοπίο», οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι επιστρέφουν στην Αθήνα για την 4η συνάντησή τους, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 31/5-3/6/2018.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πρωτοποριακού συνεδρίου, πρόκειται για θεματική που «συνδέει την έρευνα της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών, της τέχνης και της ιστορίας της, φέρνοντας κοντά διαφορετικά γνωστικά πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο επιστήμονες, καλλιτέχνες και κοινωνικά κινήματα, καλούνται σε διεπιστημονική μελέτη, κριτικό σχολιασμό και διαρκή κοινωνική παρέμβαση».

Ο κριτικός αναστοχασμός για το αστικό τοπίο και ο διάλογος, που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες με την προετοιμασία της συνάντησης, θα αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα μέσα από 30 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, 150 ανακοινώσεις και πληθώρα αστικών δράσεων, εργαστηρίων και in situ καλλιτεχνικών έργων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 31 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου 2018. Βασικοί χώροι διεξαγωγής είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το ICOM και το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων στο Θησείο, ενώ όλες οι δράσεις και οι συνεδρίες είναι ανοικτές στο κοινό.

Σημειώνεται ότι φέτος, οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι δίνουν μια επιπλέον ευκαιρία μελέτης και βιωματικής προσέγγισης, μέσα από μία σειρά αστικών περιπάτων και δημόσιων συζητήσεων, που θα διεξαχθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ημερομηνίες του συνεδρίου σε «τόπους σημαντικούς όσο και αφανείς στη σύγχρονη Αθήνα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Δεξαμενή και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ο Ηριδανός ποταμός, τα ίχνη της Οθωμανικής Αθήνας, κ.α.».

Η εναρκτήρια εκδήλωση των Αρχαιολογικών Διαλόγων 2018 είναι την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 19:00 μμ. Έχει τίτλο «Η πόλη ως πεδίο διαχρονικών μετασχηματισμών και συγκρούσεων», συντονιστή τον καθηγητή αρχαιολογίας Γιάννη Χαμηλάκη (Joukowsky Institute, Πανεπιστήμιο Brown) και ομιλητές τους Ρωξάνη Καυταντζόγλου, κοινωνική ανθρωπολόγος, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Τούλα Μαρκέτου, αρχαιολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πάνος Χαραλάμπους, Πρύτανης της ΑΣΚΤ, καλλιτέχνης, Ελένη Τζιρτζιλάκη, διδάκτωρ αρχιτεκτονικής, καλλιτέχνης στη Δημόσια Σφαίρα, Νομαδική Αρχιτεκτονική. Τόπος διεξαγωγής στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο).

Μερικές από τις δράσεις είναι οι εξής:

Ακαδημία Πλάτωνος. Κυριακή 27 Μαΐου 2018 (16:00-18:00). Σιωπηλός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια αστική δράση από την Ομάδα Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο περίπατος έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Πάρκου, του ποταμού Κηφισού και των βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής, μέσα από τη βιωματική εμπειρία από τους συμμετέχοντες. Το Σιωπηλό Περπάτημα θα λάβει χώρα με στάσεις από το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, όπου επιδιώκεται η κατασκευή του Academy Gardens Mall, έως το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος με ενδιάμεσες στάσεις. Το Σιωπηλό Περπάτημα θα ολοκληρωθεί στο Γυμνάσιο της Ακαδημίας Πλάτωνος με ανοιχτή συζήτηση με το Συντονιστικό των κατοίκων για τη σημασία της Ακαδημίας Πλάτωνος ως πολιτιστική κληρονομιά και κοινό αγαθό για την πόλη.

Δεξαμενή. Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 (20:00-23:00). Ξενάγηση, συζήτηση και προβολή στο θερινό σινεμά, με τίτλο «Δεξαμενές Αδριανείου Υδραγωγείου στο Κολωνάκι: Σύγχρονες ιστορίες νερού και πολιτισμού». Η ξενάγηση στις δεξαμενές, που εξιστορεί την πολιτιστική δράση γύρω από αυτές και την υδραυλική τους λειτουργία, περιλαμβάνει επίσης σύντομες αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων σχετικών με τον χώρο. Ακολουθεί συνεδρία που έχει στόχο να ανιχνεύσει τον ρόλο των Δεξαμενών στην νεότερη Αθήνα. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ με θέμα την «Πλατεία Δεξαμενής».

Νεώσοικοι Ζέας. 18-19-20 Μαΐου, 25-26- 27 Μαΐου, 1-2,-3 Ιουνίου (20.00-23.00). Η δράση «The UrbanGameSketchbook» επιδιώκει να ενεργοποιήσει τον παραγκωνισμένο αρχαιολογικό χώρο των Νεώσοικων της Ζέας (Ακτή Μουτσοπούλου και Σηραγγείου 1, Πειραιάς) μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή gaming και μιας έκθεσης ψηφιακών καλλιτεχνικών έργων. Κατά τη διάρκεια του έργου, ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται προσβάσιμος και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, αφενός να δουν ψηφιακά έργα σχετικά με το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και το μνημειακό χώρο και αφετέρου να περιηγηθούν στους Νεώσοικους μέσα από ένα παιχνίδι τύπου adventure. Ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται στην πράξη τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης, χώρος παιχνιδιού και έρευνας, χρησιμοποιεί ουσιαστικά το παρελθόν κοιτώντας προς το μέλλον.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή