«Πάμε πλατεία»: Οι Ελληνάρες μας απειλούν με δεύτερο lockdown

Δύο μήνες υπεθυνότητας και μετά... φτου ξελευτερία, μέχρι το δεύτερο lockdown. Aλήθεια, θα κόψουν πρόστιμα;
.
.
Eurokinissi

Κάτι λιγότερο από δύο μήνες κράτησε η υπεθυνότητα που επέδειξαν (;) ορισμένοι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει οχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Λίγο ο κίνδυνος της μόλυνσης, περισσότερο ο φόβος του προστίμου κράτησαν ακόμη και τους πιο απείθαρχους στα σπίτια τους, όσο η Ελλάδα είχε μπει σε «καραντίνα».

Αλλά τώρα... φτου ξελευτερία. Ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχει, ούτε η απειλή των 150 ευρώ. Αρα, βγαίνουμε έξω και όποιον πάρει ο χάρος (κυριολεκτικά).

Ακούγοντας καθημερινά τα κρούσματα να μειώνονται, κάποιοι πλανώνται ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. Και νομίζουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην προ κορονοϊού καθημερινότητά τους, της ξεγνοιασιάς και ίσως της ανευθυνότητας. Προφανώς, πιστεύουν ότι οι επιδημιολόγοι και επιστήμονες, που μας υπενθυμίζουν καμιά 100αρια φορές κάθε μέρα ότι «ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας και ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει» απευθύνονται σε κάποιους άλλους και όχι σε αυτούς.

Εξ ου και οι απαράδεκτες εικόνες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στην «απαγορευμένη» πλατεία της Αγίας Παρασκευής...

Κάποιοι αφελείς, οι γνωστοί «Ελληνάρες», αποφάσισαν ξανά να κάνουν την «επανάστασή» τους για όλους τους για όλους τους λάθος λόγους.

Η αστυνομία έκλεισε την πλατεία Αγίου Ιωάννου λόγω του συνωστισμού, που αποτελούσε εκκολαπτόμενη υγειονομική βόμβα εν μέσω φονικής επιδημίας. Και οι παροικούντες την πλατεία, «επαναστάτησαν» επειδή οι αρχές θέλησαν να προστατεύσουν την υγεία - τόσο τη δημόσια όσο και την δική τους!

Eurokinissi

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο μεμονωμένο. Αντίστοιχες εικόνες, με πλήθος κόσμου να «αράζει» ανέμελο και να απολαμβάνει την «ελευθερία» του μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκαν σε Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Λυκαβηττό και Ακρόπολη.

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Στο Κολωνάκι, την Κηφισιά, τον Βόλο, τη Λάρισα και αλλού στήθηκαν πάρτι με ποτά take away σε πλαστικό ποτήρι - παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται (για την ώρα).

TheNewspaper.gr

Η δικαιολογία του παρατεταμένου εγκλεισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ελαφρυντικό έως ένα σημείο. Δέκα εκατομμυρια Ελληνες ήταν «έγκλειστοι» αλλά μόνο μερικές εκατοντάδες βγήκαν για ποτάκια και πάρτι σε δημόσιους χώρους.

Με κάτι τέτοια, πάντως, ένα δεύτερο lockdown είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Οχι για να «τιμωρηθούν» οι απείθαρχοι αλλά επειδή είναι αναπόφευκτο να υπάρχει νέα έξαρση των κρουσμάτων με ανεύθυνες συμπεριφορές σαν και αυτές.

Εξάλλου, καμία κυβέρνηση - ούτε καν οι πιο αυταρχικές - δεν έχει «βίτσιο» να κλείνει τους πολίτες της στο σπίτι και να βλέπει την οικονομία της να κατακρημνίζεται.

Και, βέβαια, το lockdown δεν είναι λύση πια, ούτε πανάκεια. Κλειστήκαμε 1,5 μήνα στα σπίτια μας επειδή ήταν «μονόδρομος». Επρεπε να δώσουμε χρόνο και «ανάσες» στο εθνικό σύστημα υγείας, χωρίς να ποντάρουμε στο «στοίχημα» της ατομικής ευθύνης του καθενός.

Δεν γίνεται, όμως, να μπαίνουμε κάθε τόσο σε καραντίνα επειδή κάποιοι λίγοι (κάνουν οτι) δεν καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ούτε από την άλλη, είναι λύση να βγει η αστυνομία και να περιφρουρεί τις πλατείες, τα πάρκα και τους πεζοδρόμους όλης της χώρας.

Στο κάτω-κάτω, σε τι έφταιξαν όλοι οι υπόλοιποι; Γιατί να μην μπορούν να πάνε τη βόλτα τους στο πάρκο ή την παραλία; Επειδή μια μερίδα ανυπάκουων νομίζουν ότι είναι άτρωτοι απέναντι στον οποιονδήποτε ιό και υπεράνω νόμων; Και, αλήθεια, μήπως είναι ώρα - αντί για πετροπόλεμο - να αρχίσει να κόβει πρόστιμα η αστυνομία, εφαρμόζοντας το νόμο;

Αυτό το θλιβερό φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Τα ίδια (ή και χειρότερα) γίνονται στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα προβλήματα από τη χώρα μας. Στη Σουηδία, δε, έχουν περάσει στο άλλο άκρο, αφήνοντας τον κόσμο να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα.

Το «αυτά γίνονται και αλλού», όμως, δεν (μπορεί να) αποτελεί παρηγοριά. Το θέμα είναι τι κανουμε εμείς.

Ολο αυτό το διάστημα, ο ελληνικός λαός έκανε την διαφορά και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον πλανήτη. Διεθνή ΜΜΕ εξυμνούσαν τους Ελληνες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την πανδημία.

Και τώρα, που ήρθε η ώρα να αποδείξουμε τι έχουμε διδαχθεί από όλη αυτή την περιπέτεια, μοιάζουμε έτοιμοι να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα - κάτι που ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε.

Δημοφιλή