Οι (αβάσιμες) θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο του Τζέφρι Έπσταϊν

Ο Τραμπ, ο Κλίντον, οι δημοσιογράφοι και τα τρολς του Twitter.
ASSOCIATED PRESS

Μόλις λίγες ώρες μετά τη διαπίστωση ότι ο 66χρονος Αμερικανός χρηματιστής και δισεκατομμυριούχος, Τζέφρι Επστάιν βρέθηκε νεκρός στο κελί του, οι αβάσιμες θεωρίες γύρω από τον θάνατό του ήταν αυτές που «κατέκτησαν» το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Επστάιν, ο οποίος κρατούνταν για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε κύκλωμα με ανήλικες «σκλάβες του σεξ» αυτοκτόνησε στο κελί του στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αρχών.

Ο κύκλος γνωριμιών του χρηματιστή περιλάμβανε τόσο τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνούνταν μέχρι πρότινος τους δεσμούς μαζί του, όσο τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον αλλά και τον Πρίγκιπα Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης. Μερικοί από τους ισχυρούς συνεργάτες του εμπλέκονται στις καταγγελίες εναντίον του, αλλά μέχρι στιγμής έχουν χρησιμεύσει μόνο για να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση.

Οι φήμες έχουν επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο ότι οι πολιτικοί συμμετείχαν στα εκλήματα του Επστάιν και για αυτό τον ήθελαν νεκρό, φοβούμενοι ότι θα μιλήσει. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, το χάσταγκ #EpsteinMureder (δολοφονία Επστάιν) βρίσκεται σε έξαρση από το Σάββατο. Το Facebook, το Twitter και το YouTube βρίθει αβάσιμων θεωριών για το τι μπορεί να συνέβη στον χρηματοδότη.

Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι έκαναν επίσης πολλές εικασίες τη στιγμή που λίγες πληροφορίες είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμες στο κοινό. Ο παρουσιαστής του MSNBC, Τζο Σκάρμπορο, έγραψε στο Twitter:

«Ένας άντρας που είχε πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν νακαταστρέψουν τη ζωή των πλουσίων και των ισχυρών ανδρών καταλήγει να πεθαίνει στη φυλακή του. Πόσο προβλέψιμα ... ρώσικο».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio δήλωσε ότι ήταν ”πάρα πολύ βολικό” να μην μπορεί ο Επστάιν πια να ενοχοποιήσει άλλους.

«Αυτό που πολλοί από εμάς θέλουμε να μάθουμε είναι, τι γνώριζε;” δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Πόσοι άλλοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι συμμετείχαν στις παράνομες δραστηριότητές του;» συμπλήρωσε.

Περισσότερες θεωρίες επικεντρώθηκαν στο πώς ένας άνθρωπος που βρέθηκε τραυματισμένος στο κελί του στα τέλη Ιουλίου είχε τη δύναμη να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν πως κατάφερε να αυτοκτονήσει, ενώ βρισκόταν υπό συνεχή επιτήρηση για να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια. Ο Ρούντι Τζιουλάνι, προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, διερωτήθηκε «πώς καταφέρνει να αυτοκτονήσει κάποιος, όταν παρακολουθείται τόσο στενά».

Ακόμη, δεν ήταν λίγοι που συνέδεσαν τον θάνατό του τόσο με την οικογένεια Κλίντον, όσο και με την οικογένεια Τραμπ. Δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για να επιβεβαιώσουν κάτι από τις δύο αυτές θεωρίες.

Αυτός που έστρεψε τις θεωρίες για τη συμμετοχή του Κλίντον στη δολοφονία του Επστάιν ήταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, αναδημοσιεύοντας το tweet ενός κωμικού, που υποστήριζε ότι «ο Επστάιν ήξερε πολλά για τον Μπιλ Κλίντον και τώρα είναι νεκρός». Εκπρόσωπος του Κλίντον διαβεβαίωσε ότι «δεν γνωρίζει τίποτα για τα εγκλήματα του θανόντα».

Το retweet έχουν καταδικάσει πολλοί Δημοκρατικοί, υποψήφιοι στις προεδρικές του 2020, μεταξύ αυτών ο Τεξανός Μπέτο Ορούρκε και ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ.

«Αυτό που κάνει (ο Τραμπ) είναι επικίνδυνο: δίνει ζωή όχι μονάχα σε θεωρίες συνωμοσίας όμως δίνει ώθηση στην οργή και το χειρότερο εναντίον ορισμένων ανθρώπων» είπε ο Μπούκερ.

Για να πυροδοτήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας, πολλοί προέταξαν τις περίπου 2000 σελίδες των δικαστικών εγγράφων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά του Έπσταϊν μιας Βιρτζίνια Τζιαφρ.

Η γυναίκα ανέφερε τα ονόματα πολιτικών προσώπων με τα οποία την ανάγκασε, όπως κατήγγειλε, ο Έπσταϊν να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις. Όλοι τους το αρνήθηκαν.

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή φυλακή, που κρατείτο ο χρηματιστής, το Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, θεωρείται από τις ασφαλέστερες στη χώρα. Έως τον Ιούλιο, εκεί κρατείτο ο Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν Ελ Τσάπο.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι κάλεσαν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί, δεδομένης της τεράστιας ποσότητας παραπληροφόρησης αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο.

(M πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή