ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/02/2019 15:57 EET | Updated 03/02/2019 17:13 EET

Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση και κλιμακώνουν κινητοποιήσεις

Ανοιχτός σε διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Eurokinissi

Συνάντηση με την κυβέρνηση ζητούν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μετά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή στη Νίκαια, ενώ ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα προς τους συναδέλφους τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, ανοιχτός στο διάλογο εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας - μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι αγρότες θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με ενίσχυση των μπλόκων, ενώ σημείωσε ότι οι αγρότες θα προσφύγουν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα του βάμβακος.

«Αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση με την κυβέρνηση όπου θα θέσουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας περιμένοντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των μπλόκων θα πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων γιατί για εμάς είναι ζήτημα επιβίωσης» είπε. Σημειώνεται πως οι αγρότες το επόμενο διάστημα θα προχωρούν και σε αποκλεισμούς των εθνικών οδών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο, λέγοντας πως το ραντεβού μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Αναφερόμενος στο θέμα με την τιμή του πετρελαίου, βασικό αίτημα των αγροτών, είπε πως υπάρχουν σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για την υιοθέτηση ενός βέλτιστου μοντέλου που έχει η Ευρώπη, προκειμένου να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Επίσης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αραχωβίτης απηύθυνε νέο κάλεσμα στους εκπροσώπους της Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση την Τετάρτη, στην οποία όπως ανέφερε, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Στα πλαίσια του διαρκούς διαλόγου που έχουμε με τους αγρότες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλεί την Επιτροπή των Μπλόκων την Τετάρτη το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για συζήτηση επί των αιτημάτων που έχουν τεθεί και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί» είπε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο διαρκής διάλογος επιλύει τα προβλήματα, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα και μια σειρά αιτημάτων έχει επιλυθεί».

Ο κ. Μαρούδας , μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 12 Δεκεμβρίου δεν υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς -όπως είπε- ο κ. Αραχωβίτης δεν απάντησε και δεν ικανοποίησε κανένα τους αίτημα, δηλώνοντας ότι είναι αναρμόδιος στα περισσότερα από τα αιτήματά τους.

«Θέλουμε να έχουμε ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις ειδικά σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως απαράδεκτη. Επίσης, δήλωσε ότι θα στηθούν νέα μπλόκα σε άλλα σημεία της χώρας.

Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής (ειδικά της τιμής του πετρελαίου) και η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος - που αφορά κυρίως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και άλλα θέματα.  

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Sponsored Post