ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2018 19:04 EEST | Updated 18/06/2018 19:05 EEST

Οι «δύο - τρεις εκκρεμότητες» εν όψει Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Yves Herman / Reuters

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών και όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μετείχε σε αυτή, «πήγε πολύ καλά, απομένουν 2- 3 ζητηματάκια τεχνικής φύσεως που θα επιλυθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προαπαιτούμενα «τεχνικού χαρακτήρα» (π.χ. αλλαγές διοικήσεων σε ΔΕΚΟ, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών από το πρώην «Ελληνικό» και η μεταφορά στο ΤΧΣ των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής), τα οποία δεν θα εμποδίσουν την υποβολή από τους θεσμούς της «Έκθεσης Συμμόρφωσης» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η δόση αναμένεται να είναι 10- 12 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας» μετά το πρόγραμμα.

Από ελληνικής πλευράς στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «Eurogroup και Κομισιόν οφείλουν οπωσδήποτε να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων».

Διευκρίνισε δε, ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα αφορούν τη διαγραφή του χρέους», αλλά την ελάφρυνσή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)