Οι δημοφιλείς προορισμοί που απειλούνται με εξαφάνιση από τον τουριστικό χάρτη – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής και του υπερτουρισμού.
Matteo Colombo via Getty Images

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί και αξιοθέατα που φημίζονται για την ομορφιά τους και ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο να προσελκύουν και σταθερά επισκέπτες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες εξαιτίας κυρίως του υπερτουρισμού, της αποψίλωσης των δασών και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου που έχει ηλικία άνω των 7.000 ετών και θα μπορούσε να καταστραφεί τελείως μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια, εξαιτίας της ρύπανσης που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Οι χώρες αυτές με άλλα λόγια αυτή την ώρα είναι ελκυστικοί προορισμοί, υπάρχει όμως πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να αφανιστούν από τον τουριστικό χάρτη.

Η εταιρεία «Latin America Travel Company» - η οποία μεταξύ άλλων αναλαμβάνει δράσεις και για την προστασία του περιβάλλοντος και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή- πρόσφατα πραγματοποίησε και έρευνα για το θέμα αυτό.

Με βάση τα συμπεράσματά της, συγκεκριμένοι προορισμοί αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εξαφανιστούν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Ελλάδα.

Οι πιο γνωστοί -ειδικότερα- κατά σειρά είναι η Ταϊλάνδη, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ, η Ονδούρα, το Εκουαδόρ, η Σρι Λάνκα, η Κροατία και οι ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που βρίσκονται στη λίστα, μιας και όσοι βρίσκονται στις ΗΠΑ ή την Ασία απειλούνται κυρίως από τον υπερτουρισμό.

Στην Πορτογαλία παρασκευάζονται 0,27 χιλιόγραμμα πλαστικών αποβλήτων ανά άτομο κάθε μέρα. Επιπλέον, στη χώρα μας υπάρχουν 436 είδη που είναι υπό εξαφάνιση και παράλληλα βρίσκεται στη λίστα με τα 20 κράτη που πάσχουν από υπερτουρισμό.

H εταιρεία που εκπόνησε τη μελέτη αναφέρει πως είναι ευχάριστο το γεγονός πως χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Παναμάς και η Ουρουγουάη- δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Το Εκουαδόρ βέβαια βρίσκεται εντός της πρώτης δεκάδας, ενώ για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται κυρίως το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει λιώσει τους πάγους στον τόπο με το 96% της επιφάνειας του παγετώνα Carihuairazo να έχει αφανιστεί.

Δείτε αναλυτικά εδώ όλες τις χώρες που απειλούνται.

Δημοφιλή