Οι διεκδικητές του Μουντιάλ του 2026 και τα πλεονεκτήματά τους

Οι διεκδικητές του Μουντιάλ του 2026 και τα πλεονεκτήματά τους
Sergei Karpukhin / Reuters

Ο κόσμος των σπορ βρίσκεται ήδη στον ρυθμό του Μουντιάλ, και είναι γνωστό πως το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί από το Κατάρ. Ωστόσο, το ποιος θα αναλάβει το Μουντιάλ του 2026 «παίζεται» ακόμα- και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να έρθει.

Οι διεκδικητές για τη μεγαλύτερη- όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC- διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχει γίνει ποτέ (48 ομάδες, 80 ματς, 34 ημέρες) είναι μια συνδυαστική πρόταση (United Bid) από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία και από το Μαρόκο από την άλλη. Αυτή τη φορά η Fifa έχει υποσχεθεί μια πιο διαφανή διαδικασία ψηφοφορίας, καθώς είχαν υπάρξει επικρίσεις για το πώς κατέληξαν οι διοργανώσεις του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ.

Ας δούμε τι προσφέρει η κάθε πρόταση:

United Bid: Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, πρώην «captain» της Εθνικής Αγγλίας, έχει πει πως «μεγάλες χώρες» αξίζουν το Μουντιάλ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για τη...διπλωματία του στο Twitter (αν και όχι γνωστός ως ποδοσφαιρόφιλος), είχε γράψει πως «θα ήταν κρίμα αν χώρες που υποστηρίζαμε πάντα κάνουν lobbying εναντίον της πρότασης των ΗΠΑ. Γιατί να υποστηρίξουμε αυτές τις χώρες όταν δεν μας υποστηρίζουν αυτές (και στα Ηνωμένα Έθνη);

Τόσο το Μεξικό όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη φιλοξενήσει Μουντιάλ, το 1970 και το 1986 το Μεξικό και το 1994 οι ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του US Soccer, Κάρλος Κορντέιρο, έχει πει ότι η πρόταση αυτή θα απέφερε έσοδα 14 δισ. δολαρίων και κέρδη 11 δισ. για τη Fifa. Από τις 16 πόλεις, οι 10 θα είναι στις ΗΠΑ, και οι άλλες θα μοιραστούν μεταξύ Καναδά και Μεξικό. Ο τελικός θα γίνει στο MetLife Stadium, με δυνατότητα υποδοχής 84.953 φιλάθλων. Η απόσταση από τον βορειότερο αγωνιστικό χώρο μέχρι τον νοτιότερο (Πόλη του Μεξικού) είναι πάνω από 4.800 χλμ.

Μαρόκο: Έχει προσπαθήσει ήδη τέσσερις φορές να πάρει το Μουντιάλ, χωρίς επιτυχία, Επιτροπή αξιολόγησης της Fifa ενέκρινε την πρόταση, αλλά εξέφρασε προβληματισμούς για την κατάσταση των γηπέδων, τη διαθεσιμότητα χώρων διαμονής, το δίκτυο μεταφορών κ.α. Ωστόσο, ο επικεφαλής της υποψηφιότητας του Μαρόκο, Χισάμ ελ Αμρανί, εξέφρασε βεβαιότητα πως οι υποδομές της χώρας θα ανταποκριθούν και παρουσίασε ως πλεονέκτημα τη θέση της χώρας, λίγα χιλιόμετρα από το νοτιότερο τμήμα της Ισπανίας: «Ένα μαροκινό Μουντιάλ δεν θα είναι απλά ένα αφρικανικό Μουντιάλ. Είμαστε λίγες ώρες με το αεροπλάνο από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης».

Τα ματς θα γίνουν σε 14 γήπεδα (9 εκ των οποίων πρέπει να χτιστούν) σε 12 πόλεις. Η κάθε πόλη που θα φιλοξενήσει αγώνα είναι εντός ακτίνας 550 χλμ από την Καζαμπλάνκα, και ο τελικός θα γίνει στο Grand Stade de Casablanca, με δυνατότητα υποδοχής 93.000 φιλάθλων. Θα είναι το δεύτερο στην ήπειρο (το πρώτο ήταν το 2010 στη Νότια Αφρική).

Δημοφιλή