ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2018 09:47 EEST | Updated 18/05/2018 09:48 EEST

Οι δικηγόροι του Τραμπ τον προετοιμάζουν για ενδεχόμενη κατάθεσή του ενώπιον του ειδικού ανακριτή Μάλερ

Αισιόδοξος ο Τζιουλιάνι, ενώ επιφυλάξεις εκφράζουν άλλοι νομικοί

Mike Segar / Reuters

Οι δικηγόροι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προγραμματίζουν μια σειρά καλοκαιρινών συναντήσεων προετοιμασίας για τον Αμερικανό πρόεδρο κι αναφορικά με τον ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του, στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ γράφει το “Politico” επικαλούμενο τον δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.

Οι σχεδιαζόμενες συναντήσεις θα γίνουν εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας του Λευκού Οίκου, ίσως στα διαλείμματα παιχνιδιών γκολφ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικηγόρου του Τραμπ. Το πλαίσιο διεξαγωγής τους θα είναι παρόμοιο με αυτό της προετοιμασίας που είχε ο Τραμπ για τις τηλεοπτικές συζητήσεις κατά τον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στην διάρκεια της προετοιμασίας αυτής, οι σύμβουλοί του, ενημέρωναν τον ανυπόμονο Τραμπ για σημαντικά θέματα στην διάρκεια αρκετών εβδομάδων.

Οι ενημερώσεις αυτές, προετοιμασίας του Τραμπ είναι ενδεχόμενο ν΄ αρχίσουν αμέσως μετά την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου από την διάσκεψη που θα έχει στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη, με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στην περίπτωση που έχει συμφωνηθεί μια κατάθεσή του στον Μάλερ.

«Δεν είναι δυνατόν να πάρεις έναν πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ και να τον προετοιμάζεις για δύο ή τρεις εβδομάδες. Το σκέφτομαι αυτό, κατά τον ίδιο τρόπο που τον προετοιμάζαμε για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Ποτέ δεν του άρεσε να είναι αντιμέτωπος με ενημερώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έχουμε μία ώρα εδώ κι άλλες δύο ώρες πιο εκεί. Θα ολοκληρώσουμε έχοντας μία διάρκεια συνολικής προετοιμασίας 15-16 ωρών. Η προσπάθεια θα γίνει σε χρονικό διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων, ίσως τις νύχτες ή τα πρωινά», εξήγησε ο Τζιουλιάνι.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο Μάλερ έχει λάβει τις αποφάσεις του για την κατάθεση του Τραμπ, ενώ οι δικηγόροι του προέδρου φαίνεται να έχουν υπαναχωρήσει έναντι των αρχικών θέσεων κι εκτιμήσεών τους και να θεωρούν τώρα ότι μια κατάθεση του προέδρου Τραμπ στον Μάλερ, είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ο Τζιουλιάνι αφήνει να εννοηθεί ότι η προοπτική αυτή, έχει τον τελευταίο καιρό ενισχυθεί για δύο λόγους. Ο πρώτος, εντοπίζεται στην αποστολή από τον Μάλερ προς τη νομική ομάδα του προέδρου, μιας γραπτής δήλωσής του, σχετικά με τις προσδοκίες του για τους κανόνες που θα διέπουν μια πιθανή προεδρική κατάθεση. Ο Τζιουλιάνι έχει δηλώσει ότι οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν με την σειρά τους αποστείλει μία σειρά από πέντε επιστολές στον Μάλερ “προκειμένου να περιορίσουν το πλαίσιο των ερωτήσεων, αλλά και τον διαθέσιμο χρόνο για όλη την διαδικασία. Τελικά, έχουμε λάβει μία σύντομη απάντηση που μας δίνει ελπίδα, ότι είναι πιθανό να κάνουμε κάτι,” δήλωσε ο Τζιουλιάνι.

Ωστόσο, ο ίδιος, αρνήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του Μάλερ, αλλά πρόσθεσε: «Έλεγα για δύο εβδομάδες ότι δεν έχουμε λάβει μία απάντηση. Τελικά, την λάβαμε. Φαίνεται ότι πρόκειται για μία λογική θέση, με την οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά μπορούμε να διαπραγματευτούμε», εξήγησε.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε επίσης, ότι η ομάδα νομικών του Τραμπ συμφώνησε με τον Μάλερ ότι η οποιαδήποτε κατάθεσή του προέδρου, θα καταγραφεί από στενογράφο που θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός στην δημοσιοποίηση της κατάθεσης, αλλά μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί από τον ίδιο.

Ο δεύτερος λόγος σύμφωνα με τον Τζιουλιάνι είναι η προφορική διαβεβαίωση ενός από τους αναπληρωτές του Μάλερ ότι ο ειδικός ανακριτής έχει την πρόθεση να υπακούσει σε δύο νομικές απόψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες, δεν μπορεί να γίνει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός εν’ ενεργεία προέδρου.

Ο Τζιουλιάνι επιβεβαίωσε επίσης, ότι η ομάδα ερευνών του Μάλερ του έχει πει πως προγραμματίζει να καταθέσει μία γραπτή αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία και θα περιγράφονται τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται εδώ κι έναν χρόνο. Η έρευνα αυτή, ενεργοποιήθηκε αρχικά προκειμένου να διερευνήσει την άσκηση της ρωσικής επιρροής στην διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, ενώ στην συνέχεια, το πλαίσιο της διεξαγωγής της έχει διευρυνθεί σημαντικά.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι είμαστε ξεκάθαροι και στοχεύουμε σε μία αναφορά. Δεν βλέπω τον Μάλερ να συνεχίζει για ένα εκατομμύριο χρόνια, προκειμένου ν’ απαγγείλει κατηγορίες. Δε νομίζω ότι είναι τέτοιος άνθρωπος και θα παραβίαζε πολιτικές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε νομίζω ότι θέλει να τεθεί ένα συνταγματικό θέμα ως προς την διάσταση αυτή, το οποίο ειλικρινά μπορεί να επιλυθεί προς όφελος του προέδρου», τόνισε ο ίδιος.

«Είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο επικεφαλής του κράτους, προστατεύεται από την διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών», είπε ο Τζιουλιάνι αναφέροντας ότι λιγοστοί είναι οι ηγέτες διεθνώς, σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ πρόσθεσε: «Στις μπανανίες δεν το πράττουν. Σίγουρα δεν τον πράττουν οι πολιτισμένες χώρες, που σέβονται τη νομιμότητα».

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι έχει την βούληση προκειμένου να καταθέσει στον Μάλερ και μάλιστα είχε δηλώσει ότι «προσβλέπει σε αυτό».

Από την άλλη μεριά, οι δικηγόροι της νομικής του ομάδας, έθεσαν στον Αμερικανό πρόεδρο τις δικές τους επιφυλάξεις για μία τέτοια εξέλιξη, θέτοντας επίσης, τους δικούς τους όρους προς τον Μάλερ. Από την πλευρά του, ο ειδικός ανακριτής απέρριψε τουλάχιστον ένα αίτημα για την δυνατότητα έγγραφης απάντησης ερωτήσεων από τον Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάλερ και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποφασίσουν για το ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην κατάθεση του προέδρου, ο Τζιουλιάνι δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση για την δημοσιοποίηση των απαντήσεων του προέδρου με κάποιο τρόπο. «Υποθέτω ότι θα πρέπει να περιμένω για να δω τι θα ρωτήσουν. Δεν προβλέπω ότι θα πει κάτι που θα είναι τρομακτικά διαφορετικό από αυτά που έχει ήδη δηλώσει δημοσίως. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις που θα κληθεί ν’ απαντήσει και οι οποίες, δεν έχουν τεθεί στον ίδιο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο Τζιουλιάνι.

Εν αναμονή των εξελίξεων σχετικά με την προεδρική κατάθεση, ο Τζιουλιάνι δήλωσε επίσης, ότι προγραμματίζει να μιλήσει με δικηγόρους οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Τραμπ στην διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας με έμφαση στις ένορκες καταθέσεις, ενώ θα εξεταστούν τα πρακτικά «προκειμένου να δω πιο είναι το ένστικτο των φυσικών αντιδράσεών του», εξήγησε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ, του έχουν συστήσει ν’ αποφύγει στο σύνολό της, μία διαδικασία κατάθεσής του, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια «παγίδα ψευδορκίας» για τον πρόεδρο, ο Τζιουλιάνι δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την πρόκληση μεγαλύτερων νομικών προβλημάτων από μια κατάθεση του Τραμπ στον Μάλερ.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ικανότητα του Τραμπ να προετοιμαστεί επαρκώς για μία ουσιαστική κατάθεση σε μία μεγάλη υπόθεση ομοσπονδιακών αδικημάτων, κατά τον ίδιο τρόπο που εξασκήθηκε στα πιο σημαντικά σημεία των τοποθετήσεών του για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις που είχε με τον Τζεμπ Μπους, αλλά και την Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, ο Τραμπ είναι γνωστός για τον ελάχιστο βαθμό προσοχής που έχει, για την έλλειψη υπομονής που τον διακρίνει στην διάρκεια ενημερώσεων, αλλά κι αναφορικά με το διάβασμα και την επεξεργασία του υλικού προετοιμασίας. Τα στοιχεία αυτά, της συμπεριφοράς του Αμερικανού προέδρου εκτιμάται ότι ενδεχόμενα αυξάνουν τον σοβαρό κίνδυνο, με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος στο πλαίσιο μιας κατάθεσης στον Μάλερ.

Ο Τζιουλιάνι τόνισε ότι οι δικηγόροι του προέδρου θα δουλέψουν μαζί του «στον Λευκό Οίκο, στην διάρκεια της νύχτας, αλλά και μετά από τα παιχνίδια του γκολφ. Η προσπάθεια θα είναι ομαδική», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ο Ρόμπερτ Ρέι, που ήταν ειδικός εισαγγελέας στην υπόθεση (Whitewater) μετά τον Κένεθ Σταρ επισημαίνει στον πρόεδρο και τους δικηγόρους του, την ανάγκη να δουν μια κατάθεσή του στον Μάλερ, ως αυτό που πραγματικά είναι: μία σημαντική συνάντηση σε σχέση με μία ενεργή ποινική έρευνα, για την οποία, οι συνέπειες μιας παραπλανητικής κατάθεσης, συμπεριλαμβάνουν την ψευδορκία, αλλά και την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. «Δεν θα την θεωρούσα αναλογικά ίδια, με την προετοιμασία για ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Θα την αξιολογούσα γι’ αυτό που πραγματικά είναι: προετοιμασία ενός μάρτυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)