ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2020 08:53 EEST | Updated 10/08/2020 13:33 EEST

Οι εκλογές "πνίγηκαν" στη βία-Εξοργιστικές εικόνες καταστολής αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Λευκορωσία

Με 80% φαίνεται να εκλέγεται ξανά πρόεδρος ο Λουκασένκο.

SIARHEI LESKIEC via Getty Images

Συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο Μινσκ της Λευκορωσίας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της ώρας, αφού έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης και απειλών. 

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τα πρώτα exit polls που έδειχναν σαρωτική νίκη του 65χρονου Αλεξάντρ Λουκασένκο και νυν προέδρου της χώρας ενώ αργότερα ανακοινώθηκαν και τα επίσημα αποελέσματα.

Ο Λουκασένκο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 80,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε 9,9% των ψήφων ενώ οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν καθένας χαμηλότερο ποσοστό από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Υπάρχουν δε φόβοι πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με την Τιχανόφσκαϊα να απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα και να καλεί και να καλεί τον Λουκασένκο να ”παραδώσει την εξουσία”, περνώντας έτσι μήνυμα στους πολίτες αντιδράσουν. Η Τιχανόφσκαϊα κατήγγειλε επίσης μαζική νοθεία στις εκλογές αυτές. Οι συνεργάτες της δήλωσαν παράλληλα ότι η αντιπολίτευση θέλει να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά τμήματα στα οποία υπήρξαν προβλήματα.

Valery Sharifulin via Getty Images
Natalia Fedosenko via Getty Images

Νύχτα οργής και καταστολής

Δυνάμεις επιβολής της τάξης με ασπίδες, ρόπαλα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενισχυμένες από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, επενέβησαν και «ανέκτησαν τον έλεγχο» του κέντρου του Μινσκ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Ασθενοφόρα με τραυματίες και λεωφορεία με πολλούς συλληφθέντες θεάθηκαν να αποχωρούν από το κέντρο.

Νωρίτερα, πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών κατέκλυσε την περιοχή, στήνοντας οδοφράγματα σε κεντρικές λεωφόρους. Κάποιοι προπηλάκιζαν τους αστυνομικούς, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βίντεο σε λευκορωσικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν συγκεντρώσεις εξοργισμένων πολιτών και συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε άλλες πόλεις πέραν του Μινσκ, σύμφωνα με λευκορωσικά ΜΜΕ προσκείμενα στην αντιπολίτευση.

 

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από κινητοποίηση άνευ προηγουμένου της αντιπολίτευσης υπέρ μιας νεοεισερχόμενης στην πολιτική. Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που αναμετρήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκρινε χθες ότι την υποστηρίζει «η πλειοψηφία» των πολιτών, μολονότι δημοσκόπηση εξόδου προβλέπει συντριπτική νίκη του νυν προέδρου. 

Η δε Τιχανόφσκαγια δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση ενός τέτοιου εκλογικού αποτελέσματος», είπε η Άννα Κρασούλινα, εκπρόσωπός της, στο Γερμανικό Πρακτορείο, τονίζοντας πως οι εκτιμήσεις περί νίκης του προέδρου με περίπου 80% των ψήφων βρίσκονται «πολύ μακριά από την πραγματικότητα». Κατά την αντιπολίτευση, τις εκλογές κέρδισε η Τιχανόφσκαγια με το 70% των ψήφων.

Καμία από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Εξάλλου, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τις χθεσινές εκλογές δεν παρακολούθησαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ελλείψει έγκαιρης πρόσκλησης από το Μινσκ.

Στη Μόσχα, εκατοντάδες αντίπαλοι του Λουκασένκο συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας φωνάζοντας ρυθμικά «Φύγε!».

Χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επέκριναν προεκλογικά το ότι φυλακίστηκαν αντίπαλοι του Λουκασένκο. Ανάμεσά τους ήταν και ο σύζυγος της 37χρονης Τιχανόφσκαγια.

SERGEI GAPON via Getty Images
Misha Friedman via Getty Images

 

«Οι Λευκορώσοι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Η χώρα δεν ανήκει σ’ έναν άνδρα», δήλωνε η Τιχανόφσκαγια την παραμονή των εκλογών.

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο είπε αφού ψήφισε πως σκοπεύει να εγγυηθεί πως δεν θα επικρατήσει ατμόσφαιρα εμφύλιας σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε εναντίον προσπαθειών ξένων δυνάμεων να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Η χώρα «δεν θα βυθιστεί στο χάος, ή σε εμφύλιο πόλεμο. Σας το εγγυώμαι αυτό», τόνισε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

SERGEI GAPON via Getty Images
Natalia Fedosenko via Getty Images
SIARHEI LESKIEC via Getty Images
SIARHEI LESKIEC via Getty Images
Valery Sharifulin via Getty Images
Valery Sharifulin via Getty Images
Natalia Fedosenko via Getty Images
SIARHEI LESKIEC via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Πηγές: Reuteres, Sputnik, Guardian, AΠΕ-ΜΠΕ