ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2018 18:43 EET

Οι ΗΠΑ αλλάζουν δόγμα εθνικής ασφαλείας: Έμφαση στις μεγάλες αντίπαλες δυνάμεις και όχι στην τρομοκρατία

Handout . / Reuters

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και όχι η τρομοκρατία είναι πλέον στο επίκεντρο του δόγματος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με «αυξανόμενες απειλές από αναθεωρητικές δυνάμεις...όπως η Κίνα και η Ρωσία» είπε ο Αμερικανός υπουργός, αποκαλύπτοντας τη νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας της χώρας του. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, αναφερόμενος στη Ρωσία, τόνισε ότι δεν πρέπει να απειλείται το «πείραμα της Αμερικής στη δημοκρατία».

«Αν μας προκαλέσετε, θα είναι η πιο ατελείωτη και πιο δύσκολη ημέρα σας» προειδοποίησε.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ο Μάτις επίσης απευθύνθηκε στο Κογκρέσο, ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων και αποφυγή των «άνευ διακρίσεων και αυτόματων περικοπών» στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Όπως υπογραμμίζει το BBC στο σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για την πρώτη φορά που παρατίθεται με αυτόν τον τρόπο η αμυντική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. Οι απειλές που λαμβάνονται υπόψιν είναι οι ίδιες με αυτές της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά είναι διαφορετική η σειρά προτεραιότητας. Προηγουμένως, τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το ISIS και η αλ Κάιντα είχαν προτεραιότητα, ωστόσο αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, λόγω της στρατηγικής «επιστροφής» της Ρωσίας και της Κίνας.

«Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες απειλές από διαφορετικές αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έθνη που επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο που συνάδει με τα απολυταρχικά τους μοντέλα» είπε ο Μάτις.

Η στρατηγική εθνικής ασφαλείας παρέχει τον προσανατολισμό για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2019. Αν και οι ΗΠΑ «παραμένουν ισχυρές», όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, η υπεροχή τους έχει «μειωθεί σε κάθε τομέα της διεξαγωγής πολέμου- τον αέρα, τη γη, τη θάλασσα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο – και συνεχίζει να μειώνεται».