Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της ΕΕ για εξαίρεση από τις κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της ΕΕ για εξαίρεση από τις κυρώσεις στο Ιράν
Golf_Chalermchai Karasopha via Getty Images

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τα αιτήματα που έγιναν σε υψηλό επίπεδο από την ΕΕ για εξαίρεση ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε επιστολή στις ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν τα αιτήματα επειδή θέλουν να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στο Ιράν, και εξαιρέσεις θα γίνονταν μόνο εάν ωφελούσαν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Η ΕΕ φοβάται πως εμπόριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα των νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. «Θα επιδιώξουμε να ασκήσουμε άνευ προηγουμένου οικονομική πίεση στο ιρανικό καθεστώς» στην επιστολή, την οποία υπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Παράλληλα, συμπληρώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να κάνουν εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν τον Μάιο, αφού ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η απόσυρση των ΗΠΑ σημαίνει ότι κυρώσεις που ήταν σε ισχύ πριν τη συμφωνία ενεργοποιήθηκαν ξανά.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης έσπευσαν να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εν λόγω συμφωνία, πριν τρία χρόνια. Το 2017, οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών της ΕΕ προς το Ιράν ανήλθαν στα 10,8 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από το Ιράν στην ένωση έφτασαν τα 10,1 δισ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών ήταν περίπου διπλάσια αυτών κατά το 2016.

Τώρα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν πως οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ θα πληγούν εάν συνεχίσουν τις σχέσεις με το Ιράν. Ωστόσο νωρίτερα το 2018 η ΕΕ άρχισε να ενεργοποιεί ξανά νομοθεσία που, σύμφωνα με την Ένωση, θα επιτρέπει στις εταιρείες της να συνεχίζουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν. Η εν λόγω νομοθεσία είχε θεσπιστεί το 1996 για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στην Κούβα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Μια ανανεωμένη εκδοχή θα τεθεί σε ισχύ πριν τις 6 Αυγούστου, πριν ενεργοποιηθούν οι πρώτες κυρώσεις.

Δημοφιλή