ΔΙΕΘΝΕΣ
28/08/2020 07:06 EEST

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τεστ για τον κορονοϊό που δίνει το αποτέλεσμα σε 15 λεπτά

Ενώ παράλληλα κοστίζει 5 δολάρια. Ανάλογες πρωτοβουλίες στέλνουν μήνυμα ελπίδας για την μαζική διεξαγωγή τεστ με στόχο την καταπολέμηση του Covid-19.

Associated Press

Ακόμα ένα γρήγορο τεστ για τον έλεγχο του κορονοϊού ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μαζική παραγωγή αντίστοιχων εργαλείων που θα παρέχουν άμεσα αποτελέσματα στους ανθρώπους που πιθανότατα νοσούν.

Το τεστ που λάνσαρε η Abbott Laboratories θα παρέχει αποτελέσματα σε πέντε λεπτά, ενώ θα πωλείται για 5 δολάρια. Για την διεξαγωγή του δεν θα απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, ούτε υπολογιστής.

Το μέγεθος του είναι παρόμοιο με αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, ενώ βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων.

Πρόκειται για την μέχρι τώρα φτηνότερη και απλούστερη διαδικασία διεξαγωγής ελέγχων στα ΗΠΑ, την ώρα που οι επιχειρήσεις αλλά και τα σχολεία ανοίγουν και πάλι, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση. Η ίδια Υπηρεσία ενέκρινε επίσης ένα ακόμα διαγνωστικό τεστ που παρουσίασε το πανεπιστήμιο του Yale και το οποίο παρακάμπτει κάποια χρονοβόρα στάδια.

Σύμφωνα ωστόσο με το ρεπορτάζ του Associated Press, τα δύο τεστ έχουν περιορισμούς και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι. Πολλές είναι οι εταιρείες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ανάλογα διαγνωστικά εργαλεία που θα πραγματοποιούνται εύκολα από την οικία ενός ανθρώπου, κανένα όμως δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση.

Το νέο τεστ απαιτεί ρινικό επίχρισμα, το οποίο θα λαμβάνεται από έναν επαγγελματία υγείας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές -και σύμφωνα με τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας- αυτά που διενεργούνται γρήγορα, όπως και το συγκεκριμένο, είναι λιγότερο ακριβή σε σύγκριση με αυτά που αναπτύσσονται και δίνουν αποτελέσματα στα εργαστήρια.

Η εταιρεία μέσα από ανακοίνωσή της υπογράμμισε πως υπάρχει πιθανότατα τα αποτελέσματα του να πρέπει να επιβεβαιωθούν και μέσω άλλης εργαστηριακής δοκιμής σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων την Τετάρτη χορήγησε το τεστ σε ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα του κορονοϊού.

 

Ελπίδα οι μαζικοί έλεγχοι

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πρόσφατες προσθήκες αναμένεται πως θα συνδράμουν στην μαζική διεξαγωγή τεστ που συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του ιού. Αυτή την ώρα, στη χώρα ελέγχονται ημερησίως περίπου 690.000 άτομα, από 850.000 που ήταν τα τεστ στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Μέλη της ιατρικής κοινότητας τονίζουν πως το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ θα κληθούν να υποβάλουν σε έλεγχο πολύ περισσότερους ανθρώπους για να απομονώσουν τον ιό.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σημείωσε ότι το τεστ της Abbott θα μπορεί να διεξαχθεί σε ιατρείο ή ακόμα και σε κάποια σχολεία. «Δεδομένης της απλής φύσης του, είναι πιθανό κάποια στιγμή να είναι διαθέσιμο ευρέως», δήλωσαν οι επικεφαλής της Υπηρεσίας.

Associated Press

 

Η ακρίβεια του ρινικού επιχρίσματος

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι εξετάσεις ρινικού επιχρίσματος που αποστέλλονται στα εργαστήρια είναι και οι πιο συνηθισμένες για τον έλεγχο του Covid-19. Θεωρούνται εξαιρετικά ακριβείς και βασίζονται σε εξειδικευμένα μηχανήματα και χημικά. Οι ελλείψεις άλλωστε των προμηθειών αυτών ήταν και ο λόγος των επανειλημμένων καθυστερήσεων στην καταγραφή των αποτελεσμάτων, ειδικά κατά την αύξηση των περιστατικών που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.

Το Abbott’s BinaxNOW είναι το πρώτο γρήγορο τεστ που ανιχνεύει τα αντιγόνα Covid-19 και τις πρωτεϊνες που βρίσκονται πάνω στην επιφάνειά του. Θεωρείται μια ταχύτερη, αν και μερικές φορές λιγότερο ακριβής, λύση. Εντός του τεστ υπάρχει μια ειδικά διαμορφωμένη ταινία που αλληλεπιδρά με τα αντιγόνα του Covid-19. To ρινικό επίχρισμα του ασθενούς εισάγεται στην κάρτα και προστίθενται μερικές σταγόνες χημικού διαλύματος. Στη συνέχεια, στην κάρτα εμφανίζονται σημάδια διαφορετικού χρώματος για να δείξουν αν το δείγμα είναι αρνητικό ή θετικό, όπως συμβαίνει και με τα τεστ εγκυμοσύνης.