ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2019 09:39 EEST

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τις δυνάμεις του Ειρηνικού με νέους, προηγμένους πυραύλους

To USS Gabrielle Giffords διαθέτει τον πύραυλο Naval Strike Missile και νέο drone.

ASSOCIATED PRESS

Νέα όπλα που εκτιμάται πως μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στις διαφιλονικούμενες ζώνες του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως η Θάλασσα Νότιας Κίνας, φέρει ένα νέο αμερικανικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

To USS Gabrielle Giffords, ένα πλοίο νέας κλάσης (littoral combat ship- LCS) αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο νωρίτερα μέσα στον μήνα, εξοπλισμένο με τον νέο Naval Strike Missile και ένα ελικόπτερo-drone που βοηθά στη στόχευσή του.

Ο Naval Strike Missile είναι ένας πύραυλος cruise ο οποίος κινείται σχετικά χαμηλά πάνω από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του, και μπορεί να ελίσσεται για να αποφεύγει τις εχθρικές άμυνες, σύμφωνα με τη Raytheon. Υποστηρίζεται από το μη επανδρωμένο ελικόπτερο MQ-8B Fire Scout, που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό στόχων.

Τα όπλα αυτά θα αυξήσουν τις δυνατότητες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με τον πλοίαρχο Τζον Φέιτζ, εκπρόσωπο του 3ου Στόλου των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε την ανάπτυξή τους.

ΗΠΑ και Κίνα αλληλοκατηγορούνται για την στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας Νότιας Κίνας- μίας από τις πιο διαφιλονικούμενες περιοχές του κόσμου. Πολλές χώρες διεκδικούν τμήματά της, αλλά το Πεκίνο έχει μακράν τις μεγαλύτερες βλέψεις, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της θάλασσας.

ASSOCIATED PRESS

Από το 2015 και μετά η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία μέσω τεχνητών νησιών και εγκαταστάσεων σε υφάλους ανά την περιοχή, με την κυβέρνηση της χώρας να υποστηρίζει πως οι συχνές αμερικανικές ασκήσεις δείχνουν ότι είναι απαραίτητο για τη Λαϊκή Δημοκρατία να είναι σε θέση να προστατέψει τα συμφέροντά της.

To USS Gabrielle Giffords είναι το πρώτο LCS που αναλαμβάνει αποστολή εξοπλισμένο με τέτοιους πυραύλους- με τα περισσότερα σκάφη της κλάσης, που θα είναι πάνω από 30, να προορίζονται να εξοπλιστούν με αυτούς, είπαν αξιωματούχοι του Ναυτικού σε επιτροπή της Γερουσίας νωρίτερα μέσα στο έτος. Τα LCS προορίζονται για επιχειρήσεις σε πιο ρηχά ύδατα, κοντά σε ακτές και νησιά.

Ο Naval Strike Missile έχει πάνω από 30% μεγαλύτερη εμβέλεια από τον πύραυλο Harpoon που διαθέτει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για χρήση εναντίον εχθρικών πλοίων. Η δυνατότητά του να συνεργάζεται με το μη επανδρωμένο ελικόπτερο επιτρέπει στο πλοίο που είναι εξοπλισμένο με αυτόν να εμπλέκει στόχους πέρα από την εμβέλεια των δικών του ραντάρ.

Sponsored Post