ΔΙΕΘΝΕΣ
26/12/2017 22:10 EET

Οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους. Ανακοίνωσαν μείωση της οικονομικής συμμετοχής τους στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ

Lucas Jackson / Reuters

Στη ανακοίνωση σημαντικών περικοπών στην συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2019, προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η απόφαση ήρθε λίγες ημέρες μετά το ψήφισμα που ενέκρινε η Γ.Σ. των κρατών-μελών του Οργανισμού και το οποίο ουσιαστικά καταδικάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως το ψήφισμα είχε τη στήριξη μια συντριπτικής πλειοψηφίας 128 χωρών ενώ μόλις εννέα ψήφισαν κατά. Οι δε ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως όσες χώρες εναντιωθούν στην απόφαση της, θα υποστούν συνέπειες σε ό,τι την χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας. 

Η απόφαση των ΗΠΑ ερμηνεύεται σαφώς ως μια κλιμάκωση των αντιδράσεων της Ουάσινγκτον στο «πλήγμα» που δέχθηκε. Παράλληλα όμως στέλνει και ένα μήνυμα για τις συνέπειες που επιφέρει η μη υποταγή των κρατών μελών στη θέληση των ΗΠΑ.

Στην σχετική ανακοίνωσή που δημοσιεύτηκε μέσα στα Χριστούγεννα, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ γνωρίζει στα Ηνωμένα Έθνη ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα μειωθεί κατά περίπου 285 εκατομμύρια δολάρια αλλά και πως θα ακολουθήσουν απροσδιόριστου ύψους μειώσεις στην συνεισφορά της χώρας στο κόστος διαχείρισης και υποστήριξης των λειτουργιών του Οργανισμού.

Το συνολικό ποσό δεν προσδιορίζεται ούτε υπάρχει κάποια διευκρίνιση σχετικά με τις συνέπειες που θα προκαλέσουν αυτές οι μειώσεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε πλέον η γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκι Χάλεϋ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ προσθέτοντας μάλιστα πως η «αναποτελεσματικότητα και υπέρβαση σε επίπεδο εξόδων» του οργανισμού είναι γνωστή.

Σημειώνεται πως η Νίκι Χάλεϋ από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πως αφού οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του ΟΗΕ, όλες οι άλλες χώρες οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις της ενώ νωρίτερα είχε ενημερώσει για τις απειλές που είχαν διατυπωθεί από το Λευκό Οίκο εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Μετά τη ψηφοφορία είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα θυμούνται το αποτέλεσμα αυτής «όταν θα μας ζητηθεί να κάνουμε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη – συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες-συνεισφορά στον ΟΗΕ και θα την θυμόμαστε και όταν πολλές χώρες θα μα ζητούν να πληρώσουμε ακόμη περισσότερα και να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας προς όφελός τους».

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει: «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει. Αλλά τώρα δεν είναι όπως παλιά, που ψήφιζαν εναντίον σου και μετά τους πλήρωνες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια...Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να μας εκμεταλλεύονται».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες να συνεισφέρουν το 22% του ετήσιου επιχειρησιακού προϋπολογισμού του οργανισμού (ή περίπου 1,2 δισ. δολαρία το 2017-2018) και να καλύπτουν το 28,5% του κόστους ειρηνευτικών επιχειρήσεων (περίπου 6,8 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο).

Στη δήλωσή της, η Χάλεϋ επεσήμανε πάντως πως ήταν ικανοποιημένη από το αποτελέσμα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και ότι η αποστολή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να «αναζητά τρόπους για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ΟΗΕ προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντά μας».

Πηγή: The Guardian, AP

Sponsored Post