ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2019 18:19 EEST | Updated 10/05/2019 18:25 EEST

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ιρανικές επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στη Μέση Ανατολή

Αυξάνονται οι εντάσεις.

Hamad I Mohammed / Reuters

Αμερικανικά εμπορικά πλοία, περιλαμβανομένων τάνκερ, που πλέουν στις ναυτικές οδούς της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από το Ιράν, στο πλαίσιο της απειλής που αποτελεί η Τεχεράνη για τα αμερικανικά συμφέροντα, αναφέρει σε οδηγία της η US Maritime Administration (MARAD).

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως ένας αριθμός βομβαρδιστικών Β-52 θα συμπεριλαμβάνονταν στις επιπλέον δυνάμεις που αποστέλλονται στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση αυτών που η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε «ξεκάθαρες ενδείξεις» απειλών από το Ιράν προς τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. Η Ισλαμική Δημοκρατία απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ως «ψεύτικες πληροφορίες» (fake intelligence).

Σε οδηγία που εκδόθηκε την Πέμπτη, η MARAD ανέφερε πως από τις αρχές του Μαΐου θεωρείται αυξημένο το ενδεχόμενο δράσης από το Ιράν ή «εκπροσώπους» του στην περιοχή κατά συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Αυτά περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τη MARAD, υποδομές παραγωγής πετρελαίου, αφού η Τεχεράνη απείλησε να κλείσει τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, μέσα από τα οποία περνά περίπου το 1/3 των παγκοσμίων εξαγωγών αργού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters: Οι ΗΠΑ θα στείλουν το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στα Στενά του Ορμούζ αν χρειαστεί

«Το Ιράν ή οι “εκπρόσωποί” του θα μπορούσαν να αντιδράσουν στοχοποιώντας εμπορικά πλοία, περιλαμβανομένων τάνκερ, ή αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, το Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ ή τον Περσικό Κόλπο» ανέφερε η MARAD.

«Υπάρχουν αναφορές για αυξημένη ιρανική ετοιμότητα για τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων κατά αμερικανικών δυνάμεων και συμφερόντων».

Ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη πως οι δυνάμεις του ήταν σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας, αν και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν επιδιώκουν ούτε ετοιμάζονται για πόλεμο με το Ιράν.

Η MARAD πρόσθεσε πως τα πλοία με αμερικανικές σημαίες προτρέπονται να επικοινωνούν με τον Πέμπτο Στόλο- ο οποίος έχει αναλάβει την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή- τουλάχιστον δύο ημέρες πριν περάσουν τα Στενά του Ορμούζ.

 Στο μεταξύ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, ενώ ανώτερος κληρικός απείλησε πως ο αμερικανικός στόλος μπορεί να «καταστραφεί με έναν πύραυλο» ενώ αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθυνόταν προς τον Περσικό Κόλπο. 

Τα σχόλια αυτά, που έγιναν από τους Φρουρούς της Επανάστασης και τον Αγιατολάχ Γιούσεφ Ταμπαταμπάι- Νετζάντ, σκληροπυρηνικό κληρικό, φαίνεται να έχουν ως στόχο κυρίως να αποθαρρύνουν τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τους μετριοπαθείς συμμάχους του στην Τεχεράνη από το να δεχτούν την πρόταση της Ουάσινγκτον για συνομιλίες. 

(με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post