ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2018 10:06 EET | Updated 19/12/2018 11:55 EET

Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν Patriot στην Τουρκία - Κανονικά η διάθεση των S-400 λέει η Ρωσία

Τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη συμφωνία ύψους 3,5δισ. δολαρίων.

ASSOCIATED PRESS

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε τη Γερουσία για πιθανή διάθεση  Patriot στην Τουρκία έναντι 3,5 δισ. δολαρίων. Το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων και χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα εναέριων πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ υψηλής απόδοσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ρωσία δεν θα προχωρήσει στην παράδοση των S-400 επίσης στην Τουρκία αφού ευθύς αμέσως το Κρεμλίνο έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν αλλάζουν τα σχέδια της με την Τουρκία. 

Η απόφαση ελήφθη σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διέρχονται σοβαρών εντάσεων εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να προμηθευτεί πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, κόντρα στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους ΝΑΤΟϊκους της συμμάχους. Οι πιο ηχηρές ενστάσεις μάλιστα διατυπώθηκαν από τις ΗΠΑ που επίσης έχει συμφωνία με την Τουρκία για την διάθεση μαχητικών αεροσκαφών F-35. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ έχουν τονίσει κατ′ επανάληψη πως δεν είναι δυνατόν, ούτε αποδεκτό η Τουρκία να διαθέτει και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα και F-35 καθώς τα πρώτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα δίνει στη Μόσχα εικόνα για τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του πλέον προωθημένου αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους. 

Σε κάθε περίπτωση πως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία προτίθεται να προχωρήσει κανονικά στην παράδοση των S-400 στην Άγκυρα παρά την έγκριση για πώληση Patriort από τις ΗΠΑ. 

Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές πωλήσεις και δεν θα πρέπει να συσχετίζεται η μία με την άλλη. Τόνισε ως δε πως η Μόσχα ολοκληρώνει τη διαδικασία εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας της με την Τουρκία για την παράδοση των S-400 ενώ κατέληξε λέγοντας πως η Ρωσία έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία ότι δεν θα αποκαλύψει πληροφορίες για τους S-400 στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. 

Προς το συμφέρον των ΗΠΑ η πώληση

Όπως αναφέρουν οι New York Times η κίνηση αυτή από πλευράς της Ουάσινγκτον στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας ενώ όπως επισημαίνει το State Departement η συμφωνία «θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός μέλους του ΝΑΤΟ που μάχεται στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας». 

ASSOCIATED PRESS

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του στρατού της Τουρκίας για να προφυλαχθεί έναντι εχθρικών πράξεων ενώ θα παρέχει προστασία στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που μπορεί να εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός των συνόρων της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει το εν λόγω σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της» επισημαίνει το Defense Security Cooperation Agency στις HΠΑ.  

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, έχει εγκριθεί η πώληση 80 ενισχυμένων κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλων τύπου Patriot MSE καθώς και του συναφούς εξοπλισμού. Η πώληση περιλαμβάνει ραντάρ, σταθμούς ελέγχου και εκτόξευσης, εξοπλισμό για  επικοινωνίες, εργαλεία και εξοπλισμό δοκιμών κ.α.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του στρατού της Τουρκίας για να προφυλαχθεί έναντι εχθρικών πράξεων ενώ θα παρέχει προστασία στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που μπορεί να εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός των συνόρων της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει το εν λόγω σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της» επισημαίνει το Defense Security Cooperation Agency στις HΠΑ.  

Sergei Malgavko via Getty Images

Σύμφωνα δε με το Anadolu η Άγκυρα προσπαθούσε επί μακρόν να αγοράσει το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας από τις Η.Π.Α. αλλά δεν επιτεύχθηκε ποτέ συμφωνία, ούτε μάλιστα όταν η χώρα το είχε πραγματικά ανάγκη.

Επισημαίνεται δε η χρονική συγκυρία, με το κρατικό πρακτορείο να τονίζει πως η προτεινόμενη συμφωνία έρχεται αφού η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400 το 2017.

Η εγκατάσταση του συστήματος S-400 στην Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019.

Πηγές: The New York Times, Anadolou Agency

Sponsored Post