ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2018 15:40 EET | Updated 12/12/2018 16:08 EET

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι για την ηγεσία των Τόρις

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις είναι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι η οποία πιθανότατα σήμερα θα χάσει την ηγεσία του κόμματος της, μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής εναντίον της. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής 158 βουλευτές από τους 315 έχουν διευκρινίσει πως θα στηρίξουν την πρωθυπουργό. 

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία καταλήξει εις βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του Άρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν σημειωθούν άλλες εξελίξεις.

Ποιοι θα είναι όμως οι διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία; Η βρετανική HuffPost παραθέτει τα επικρατέστερα ονόματα που κατά πάσα πιθανότατα θα διαδεχθούν την Τερέζα Μέι.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, αν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά το Brexit, oι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Μέι, μία συμφωνία, εκκίνηση από την αρχή, παραμονή στην ΕΕ και μη συμφωνία.

Δημοσκόπηση της YouGov το διάστημα από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο ανέδειξε τον Μπόρις Τζόνσον ως τον πιο επικρατέστερο για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι:

Statista

 

Η λίστα με τους επικρατέστερους διαδόχους:

Ντόμινικ Ράαμπ, 44 ετών

Reuters

Ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit διετέλεσε μόλις πέντε μήνες επικεφαλής του υπουργείου για το Brexit, ενώ ανέλαβε τη θέση αυτή από τον Ιούλιο. Ο Ράαμπ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο εξόδου της λέγοντας πως δεν ταιριάζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των Τόρις το 2017. Ο Ράαμπ έκανε εκστρατεία υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016 και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε.

Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών

ASSOCIATED PRESS

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο πιο σκληρός επικριτής της για το σχέδιό της για το Brexit. Παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της Μέι ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον θεωρείται από πολλούς ευρωσκεπτικιστές το πρόσωπο της εκστρατείας για το Brexit το 2016. Στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις τον Οκτώβριο ο Τζόνσον εκφώνησε πύρινη ομιλία με κάποια από τα μέλη του κόμματος να περιμένουν στην ουρά για να τον ακούσουν. Έκανε έκκληση στο κόμμα να επιστρέψει στις παραδοσιακές του αξίες της χαμηλής φορολόγησης και της ισχυρής πολιτικής και να μην επιχειρεί να μιμηθεί της πολιτικές του αριστερού Εργατικού Κόμματος.

Τζέρεμι Χαντ, 52 ετών

Le ministre britannique des Affaires étrangères Jeremy Hunt à Londres, le 4 décembre 2018|Ben STANSALL

Ο Χαντ αντικατέστησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούλιο και έχει κάνει έκκληση στα μέλη των Τόρις να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να ενωθούν κατά του κοινού εχθρού: της ΕΕ.

Ο Χαντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Διετέλεσε για έξι χρόνια υπουργός Υγείας, μια θέση που τον κατέστησε αντιπαθή σε πολλούς ψηφοφόρους που εργάζονται ή εξαρτώνται από το δημόσιο και κατακερματισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ο Χαντ δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Σατζίντ Τζαβίντ, 48 ετών

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ο Τζαβίντ έχει περάσει από αρκετά υπουργεία και έχει σταθερά καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους συντηρητικούς βουλευτές. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, πακιστανικής καταγωγής, ο Τζαβίντ έχει πολλές φορές αναφέρει ότι έχει στον τοίχο του γραφείου του ένα πορτραίτο της αείμνηστης πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Τζαβίντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, αλλά μέχρι τότε θεωρούνταν ευρωσκεπτικιστής. Δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ντέιβιντ Ντέιβις, 69 ετών

Reuters

Ο Ντέιβις, ένας προεξέχων ευρωσκεπτικιστής, ορίστηκε να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ τον Ιούλιο του 2016 αλλά δύο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδιά της περί διατήρησης μιας μακροχρόνιας σχέσης με το μπλοκ.

Θεωρείται πιθανός μεταβατικός ηγέτης του κόμματος.

Πένι Μόρντοντ, 45 ετών

PA Ready News UK

Η Μορντόντ είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες υπέρμαχους του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Είναι υπουργός αρμόδια για θέματα διεθνούς ανάπτυξης. Πολλοί ανέμεναν ότι θα είχε και εκείνη παραιτηθεί μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας της Μέι. Η ίδια δηλώνει ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.


Άντρεα Λίντσομ, 55 ετών

HuffPost UK

Η Λίντσομ, μια ακόμη υπέρμαχος του Brexit που παραμένει στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι, τέθηκε εκτός κούρσας στον αγώνα διαδοχής του πρώην ηγέτη των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον το 2016. Είναι υπουργός αρμόδια για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο και υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.