ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2019 11:13 EEST

Oι Φιλιππίνες «πλημμύρισαν» από μάνγκο λόγω Ελ Νίνιο

Το υπουργείο γεωργίας έχει στήσει πάγκους στη Μανίλα, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτά πριν σαπίσουν.

Οι Φιλιππίνες προσπαθούν να απαλλαγούν από ένα γλυκό, αλλά βαρύ φορτίο. Η νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει υπερχειλιστεί από δύο εκατομμύρια μάνγκο, με τον Γενικο Γραμματέα του Υπουργείου, Εμμανουήλ Πινόλ, να κάνει λόγω για «μια ασυνήθιστη αύξηση στη συγκομιδή, που αποδίδεται στο Ελ Νίνιο», το μετεωρολογικό φαινόμενο που οδήγησε τη χώρα σε ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό κλίμα, το καλύτερο για να ευδοκιμήσουν τα μάνγκο. «Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν πεταχτούν στα σκουπίδια», συμπληρώνει.

Το Ελ Νίνιο  είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό   είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για ένα χρόνο, εμφανίζεται δε εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμοαλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες.. Το όνομα του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες γιατί στα ισπανικά El Nino σημαίνει το παιδί και ειδικότερα το θείο βρέφος, επειδή το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα. 

JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Σε μια προσπάθεια για να καταναλωθούν τα μάνγκο πριν σαπίσουν, το υπουργείο γεωργίας έχει αρχίσει μια εκστρατεία μάρκετινγκ, με την ονομασία “Metro Mango”, για να προσπαθήσει να πουλήσει ένα εκατομμύριο κιλά των καρπών στο μετρό της Μανίλα. Οι τιμές θα είναι οι πιο χαμλές της αγοράς και η εκστρατεία θα κρατήσει όλο τον Ιούνιο.

Και όπως φαίνεται, πηγαίνει πολύ καλά:

Το υπουργείο ξεκίνησε επίσης μαθήματα μαγειρικής για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να εντάξουν στη διατροφή τους τα μάνγκο και θα διεξάγει ένα φεστιβάλ μάνγκο στα μέσα Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον ενθουσιασμό και τη ζήτηση για το εν λόγω φρούτο.

Το εξωτερικό ενδιαφέρον για το φτηνό μάνγκο βοηθά στην ελάφρυνση του φορτίου. Ένας Ιάπωνας εισαγωγέας φρούτων έχει δεσμευτεί να αγοράσει 100.000 κιλά από αυτά. Ο Πινόλ ελπίζει να αυξήσει τις καθημερινές εξαγωγές μάνγκο στο Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι.

Πηγή: Guardian 

Sponsored Post