Οι φθηνές πτήσεις και τα πακέτα διακοπών συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος

Τα ποσοστά μελανώματος σε άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών έχουν αυξηθεί κατά 70% από τη δεκαετία του 1990.

Το ποσοστό του καρκίνου του δέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 45% σε μόλις 10 χρόνια, με τα πακέτα διακοπών και τις φτηνές πτήσεις να ευθύνονται εν μέρει για αυτό.

Η εταιρεία έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μελανώματος - ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος - αυξήθηκαν κατά 35% για τις γυναίκες και κατά 55% για τους άνδρες μεταξύ 2004-2006 και 2014-2016, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Το μελάνωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όμως τα ποσοστά για τους ανθρώπους από 25 έως 49 ετών έχουν αυξηθεί κατά 70% από τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εμφάνιση των οργανωμένων διακοπών στη δεκαετία του ’70 και η πρόσφατη άνοδος των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, είναι από τους παράγοντες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δίνουν την ευκαιρία περισσότερο από ποτέ στους ανθρώπους να κατευθύνονται σε ηλιόλουστους προορισμούς και συνεπώς να εκτίθενται στην επικίνδυνη ακτινοβολία του ήλιου αρκετές φορές το χρόνο.

Παράλληλα, βέβαια, έχει αυξηθεί και η ευαισθητοποίηση του κοινού στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όλο και περισσότεροι κάνουν εξετάσεις για την συγκεκριμένη ασθένεια.

Οι επαγγελματίες υγείας λένε ότι σχεδόν 9 στις 10 περιπτώσεις μελανώματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι προστάτευαν το δέρμα τους με μια αντηλιακή κρέμα προστασίας.

Τα ηλιακά εγκαύματα μόλις μία φορά κάθε δύο χρόνια τριπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος.

Ο διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), καθηγητής Στέφεν Πόουις, δήλωσε στο Skynews: «Αν και η επιβίωση από τον καρκίνο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με μελάνωμα και σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι παραπέμθηκαν επειγόντως για εξετάσεις σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος τον τελευταίο χρόνο. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία του δέρματός τους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από το αντηλιακό μέχρι την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκιερά μέρη»

Σύμφωνα με τον ίδιο «η διάγνωση του καρκίνου το συντομότερο δυνατόν είναι ζωτικής σημασίας για τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων, γι ’αυτό και το μακροπρόθεσμο σχέδιο του NHS καθορίζει τρόπους για τον γρηγορότερο εντοπισμό του, μεταξύ άλλων, μέσω της γονιδιωματικών ελέγχων και της διάδοσης των υπηρεσιών ταχείας διάγνωσης».

Πηγή: Skynews