Οι ινδικές αρχές κυνηγούν θηλυκή τίγρη που σκοτώνει ανθρώπους με δόλωμα...ανδρική κολόνια

Οι ινδικές αρχές κυνηγούν θηλυκή τίγρη που σκοτώνει ανθρώπους με δόλωμα...ανδρική κολόνια
Aditya Singh via Getty Images

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι ινδικές αρχές κυνηγούν ανεπιτυχώς μια θηλυκή τίγρη η οποία θεωρείται πως ευθύνεται για θανάτους 13 ανθρώπων σε περιοχή της κεντρικής Ινδίας: Για να την πιάσουν, έχουν δοκιμάσει όλα τα «συμβατικά»: Εκατοντάδες στρατιώτες να «χτενίζουν» τη ζούγκλα, μπουλντόζες, τζιπ, παγίδες με κάμερες, drone με θερμική κάμερα και πέντε ελέφαντες με αναβάτες με αναισθητικά όπλα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, τώρα δοκιμάζουν κάτι καινούριο: Κολόνια Calvin Klein Obsession, το οποίο περιέχει μια ουσία ονόματι κιβετόνη, η οποία προέρχεται κανονικά από τους αδένες μοσχογαλής (ένα είδος αγριόγατας), μα πλέον παράγεται συνθετικά. Το Obsession θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό για τις γυναίκες, αλλά η συγκεκριμένη ουσία κυριολεκτικά «τρελαίνει» τα αιλουροειδή, τα οποία φαίνονται να το λατρεύουν- και για αυτό οι ινδικές αρχές σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν για να ελέγξουν τον πληθυσμό τον τίγρεων, οι οποίες αυξάνονται.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι τίγρεις στην Ινδία έχουν αυξηθεί στις 2.500- ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (1,3 δισ.), και αυτό δημιουργεί προβλήματα, καθώς συχνά τίγρεις (που αποτελούν προστατευόμενο είδος) βγαίνουν από τους δρυμούς και κινούνται σε φάρμες και ανθρώπινους οικισμούς: Καθώς παντού υπάρχουν χωριά, δρόμοι, εργοστάσια κλπ, συναντούν όλο και συχνότερα ανθρώπους.

Photocech via Getty Images

Αυτή είναι και η περίπτωση της τίγρης Τ-1, η οποία έχει τρομοκρατήσει τους χωρικούς της περιοχής της, σε μια κατακερματισμένη δασική έκταση κοντά στην Πανταρκαουάντα στην κεντρική Ινδία. Ειδικοί αδυνατούν να θυμηθούν αντίστοιχη περίπτωση, και η υπόθεση έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, που αποφάνθηκε πως η τίγρη πρέπει να αιχμαλωτιστεί και να κλειστεί σε ζωολογικό κήπο- και αν δεν είναι δυνατόν αυτό, να σκοτωθεί.

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες των στρατιωτικών και δασοφυλάκων στην περιοχή μέχρι τώρα είναι ανεπιτυχείς: Μέσα στους τελευταίους μήνες έχει θεαθεί λίγες μόνο φορές, για δευτερόλεπτα. Οι δασοφύλακες έχουν χρησιμοποιήσει ως δόλωμα άλογα, αλλά και πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς η τίγρη τα σκότωνε, έτρωγε γρήγορα και εξαφανιζόταν. Νωρίτερα μέσα στο έτος, κατάφεραν να την πετύχουν με αναισθητικό βελάκι, αλλά αυτό δεν «κόλλησε» και κατάφερε να διαφύγει. Ο Ναουάμπ Σαφάτ Αλί Χαν, ένας από τους πιο γνωστούς κυνηγούς της Ινδίας, εκτιμά πως μπορεί να είναι πλέον αδύνατο να τη ναρκώσουν, καθώς «έχει μάθει από όλες αυτές τις αποτυχημένες επιχειρήσεις...την κάναμε πολύ έξυπνη. Ευφυή, για την ακρίβεια».

Σύμφωνα με τον κυνηγό, είναι ασυνήθιστο για μια τίγρη να τρώει ανθρώπους, ωστόσο τα «παραδοσιακά» θηράματα, όπως τα ελάφια, έχουν μειωθεί στην περιοχή. Όταν μια τίγρη σκοτώσει άνθρωπο, μπορεί να διαπιστώσει πως η σάρκα του της αρέσει, καθώς, όπως λέει ο Χαν, είναι νοστιμότερη από τη σάρκα άλλων ζώων εξαιτίας του αλατιού, των μπαχαρικών κλπ που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Όπως λέει ο κυνηγός, η Τ-1 έχει μάθει πόσο εύκολο είναι να σκοτώνει ανθρώπους, και έχει γίνει «ψυχοπαθής».

Το σχέδιο είναι να ραντιστεί κολόνια κοντά σε παγίδες με κάμερες για να την προσελκύσουν σε ένα μέρος όπου θα μπορούν να την περικυκλώσουν.

Δημοφιλή