ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2018 12:36 EEST | Updated 16/05/2018 12:50 EEST

Οι ισχυρότεροι στόλοι της Ευρώπης: Πού βρίσκεται ο ελληνικός

Eurokinissi

Σειρά γραφημάτων τα οποία παρέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ισχύ των ευρωπαϊκών πολεμικών ναυτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει το Naval Analyses.

Το πρώτο γράφημα έχει να κάνει με τα αντιτορπιλικά και τις φρεγάτες των χωρών της ΕΕ το 2018. Συνολικά, τα ναυτικά της ΕΕ περιλαμβάνουν 115 φρεγάτες και αντιτορπιλικά, εκ των οποίων 29 ειδικεύονται στην αντιαεροπορική προστασία και τα άλλα 86 είναι γενικής και ανθυποβρυχιακής χρήσης. Υπάρχουν 31 κλάσεις σε υπηρεσία, και τις περισσότερες μεγάλες μονάδες μάχης επιφανείας (πάντα μιλώντας για φρεγάτες και αντιτορπιλικά) διαθέτει – όπως ήταν αναμενόμενο- το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, με 19 μεγάλα σκάφη (στα οποία δεν περιλαμβάνεται το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth»), ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία, με ένα σκάφος λιγότερο (επίσης στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα ιταλικά ελαφρά αεροπλανοφόρα, ούτε τα γαλλικά «Charles de Gaulle» και «Mistral»). Η Ελλάδα ακολουθεί με 13 μεγάλα σκάφη (φρεγάτες), ενώ μετά έρχονται η Ισπανία (χωρίς να περιλαμβάνεται το σκάφος αμφίβιας επίθεσης/ ελαφρύ αεροπλανοφόρο Juan Carlos I) και η Γερμανία, με 11.

 

Στα υποβρύχια τώρα, συνολικά οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν 65 σκάφη, εκ των οποίων οκτώ είναι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, 13 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια και 44 συμβατικά diesel-electric (SSK). Από άποψης αριθμών η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, μαζί με τη Μ. Βρετανία, με 11 υποβρύχια στον κάθε στόλο- ωστόσο εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα ελληνικά σκάφη (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και κάποια από τα πλέον σύγχρονα της ΕΕ) είναι συμβατικά, ενώ τα βρετανικά είναι πυρηνοκίνητα (γενικότερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια διαθέτουν μόνο τη Βρετανία και η Γαλλία στην ΕΕ).