ΔΙΕΘΝΕΣ
02/07/2021 07:14 EEST

Οι καλοκαιρινοί ταξιδιωτικοί κανονισμοί των Ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών

Οι επισκέπτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συνονθύλευμα κανονισμών εισόδου στην Ευρώπη.

NurPhoto via Getty Images
.

Οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης ετοιμάζονται για την θερινή σεζόν και την επιστροφή των τουριστών, που δεν βλέπουν την ώρα να κινηθούν ελεύθεροι, μετά από ενάμιση χρόνο περιορισμών και lockdown σε όλο τον Κόσμο.

Ωστόσο, οι επισκέπτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συνονθύλευμα κανονισμών εισόδου στην Ευρώπη, ακόμα και μετά το λανσάρισμα του ”πράσινου διαβατηρίου” για τους Ευρωπαίους πολίτες, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες εισόδου στα σημεία αφίξεων. 

 

NurPhoto via Getty Images
.

 

Γαλλία

Η Γαλλία, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, χρησιμοποιεί έναν χάρτη με χρώματα, ο οποίος καθορίζει τα πρωτόκολλα εισόδου, ενώ οι εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι πολίτες ή όσοι έχουν αρνητικό τεστ, μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες ”πράσινες” χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ν. Κορέα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Ν. Ζηλανδία και η Σινγκαπούρη. 

Οι επισκέπτες από τις ”πορτοκαλί” ζώνες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αφρικής, πρέπει να παρουσιάσουν πρόσφατο αρνητικό τεστ, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί. Επισκέπτες από ”πορτοκαλί” ζώνες που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπαίνουν στην Γαλλία μόνον για πολυ σημαντικούς λόγους και μένουν σε 7ήμερη καραντίνα. 

Εκτός Γαλλίας παραμένουν οι επισκέπτες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ν. Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ν. Αμερικής, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας. 

Η χρήση μάσκας είναι ακόμα υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία.

 

SOPA Images via Getty Images
Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Βαρκελώνη. 

 

Ισπανία

Στην Ισπανία, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπαίνουν ελεύθερα, ανεξαρτήτως προέλευσης. Οι επισκέπτες από την Αλβανία, την Αυστραλία, τη Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Λίβανο, τη Ν. Ζηλανδία, τη Β. Μακεδονία, την Ρουάντα, την Σερβία, την Σινγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, δεν χρειάζονται ούτε απόδειξη εμβολιασμού, ούτε αρνητικό τεστ. 

Ωστόσο, οι επισκέπτες από χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να έχουν κάνει αρνητικό τεστ πριν από 48 ώρες. Αρνητικό τεστ χρειάζονται και οι ταξιδιώτες από την Βρετανία, που αποτελούν το μεγαλύτερο τουριστικό γκρουπ για την Ισπανία. 

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους και δεν υπάρχουν περιορισμοί κυκλοφορίας. Τα εστιατόρια και τα μπαρ δέχονται πελάτες εντός και εκτός, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στις ώρες και στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται.

Τα κλαμπ έχουν ανοίξει στην περιοχή της Μαδρίτης και της Καταλωνίας, που περιλαμβάνει την Βαρκελώνη. 

 

Luca Zanon/Awakening via Getty Images
Σέλφι στη Βενετία - χωρίς μάσκες.

 

Ιταλία

Η Ιταλία ελπίζει να υποδεχτεί 20% περισσότερους τουρίστες απ′ ότι το 2020. Οι επισκέπτες από την ΕΕ μπορούν να μπουν ελεύθερα, αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αν έχουν νοσήσει ή αν έχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών. 

 Τα ίδια ισχύουν για επιβάτες από ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Ρουάντα, Σινγκαπούρη και Ταϊλάνδη. 

Οι επισκέπτες από την Βρετανία πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ και να παραμείνουν σε 5ήμερη καραντίνα, μετά το τέλος της οποίας πρέπει να ξανακάνουν τεστ. 

Τα σύνορα της Ιταλίας είναι κλειστά για τουρίστες από Βραζιλία, Ινδία, Μπαγκλαντες και Σρι Λάνκα. 

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, στα εστιατορία και στα μπαρ έχουν αρθεί, αλλά τα τραπέζια πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. 

 

picture alliance via Getty Images
Αδειες - προς το παρόν - οι παραλίες της Πορτογαλίας.

 

Πορτογαλία

Εκτός από τους επισκέπτες από χώρες της Ε.Ε. και ένα μικρό αριθμό άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και οι Αυστραλία, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν πολύ σοβαρό λόγο για να μπουν στην Πορτογαλία.

Η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και ισχύουν ειδικοί κανονισμοί σε πισίνες και παραλίες, όπου οι ομπρέλες πρέπει να έχουν ελάχιστη απόσταση τριών μέτρων. 

 

NurPhoto via Getty Images
.

 

Ελλάδα

Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φτάσει φέτος στο μισό των τουριστικών εσόδων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, από τις 14 Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί την χώρα μας 150.000 τουρίστες. 

Οι επισκέπτες από την ΕΕ και την ζώνη Σένγκεν, όπως επίσης από Καναδά, ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, μπορούν να μπουν στην χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιάσουν απόδειξη πλήρους εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ 72 ωρών, τέστ αντιγόνων 48 ωρών ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει.

 

SOPA Images via Getty Images

 

Βρετανία

Τα ταξίδια στην Βρετανία είναι δύσκολα για τον περισσότερο κόσμο, με πολύ αυστηρούς κανονισμούς εισόδου, ακριβά τεστ και πανάκριβες καραντίνες. Ο τουριστικός τομέας της χώρας έχει επικεντρωθεί στο εσωτερικό. 

Ταξιδιώτες από ”πράσινες” χώρες, μεταξύ των οποίων οι Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Ισλανδία, χρειάζονται μόνον αρνητικό τεστ.

Στην ”πράσινη” λίστα μπήκαν και Ισραήλ, Βαλεαρίδες και Νησιά Κέιμαν. 

Η έξαρση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει καθυστερήσει την άρση των περιορισμών, αλλά η Βρετανία ελπίζει να επιτρέψει τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τους όρθιους στις παμπ και το άνοιγμα των νυχτερινών κλαμπ από τις 19 Ιουλίου. 

Πηγή: AFP.