Οι κανόνες που ισχύουν για τους εργαζόμενους που θέλουν να βγουν ραντεβού σε Facebook και Google

Πιο αυστηρή από τη Facebook η Google
XiXinXing via Getty Images

Οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων θεωρούνται μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους εργοδότες, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που όχι μόνο δεν θέλουν να ακούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά μάλιστα τις απαγορεύουν ρητά.

Σύμφωνα με έρευνα του CareerBuilder, την τελευταία δεκαετία το 40% περίπου των εργαζομένων σε μια εταιρεία παραδέχεται πως έχει βγει τουλάχιστον ραντεβού με κάποιο συνάδελφό του. Στη μελέτη που διεξήχθη στο τέλος του προηγούμενου έτους, το ποσοστό μειώθηκε στο 36% από 41% που ήταν το 2016.

Οι υπεύθυνοι σε θέσεις HR εξηγούν πως πολλές εταιρείες εδώ και καιρό έχουν υιοθετήσει πολιτικές που αποθαρρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των ανώτερων στελεχών. Ωστόσο ορισμένοι εργοδότες αρχίζουν να αναθεωρούν τους ισχύοντες κανόνες, δήλωσε ο Doug Smith, διευθύνων σύμβουλος στο δικηγορικό γραφείο Jackson Lewis στο Pittsburgh.

Το Facebook, το οποίο, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί, έχει αναπτύξει στρατηγικές για όλα τα καίρια θέματα που αφορούν την ανάπτυξή του, επέλεξε να πάρει τα μέτρα του απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα με το δικό του τρόπο. Σύμφωνα με κανόνα που θέσπισε, ένας υπάλληλος έχει δικαίωμα να ζητήσει ραντεβού από ένα συνάδελφό του μόνο μια φορά. Αν εκείνος τον απορρίψει, τότε απαγορεύεται αυστηρά μια δεύτερη κρούση. Μάλιστα απαντήσεις όπως «Είμαι απασχολημένος/η» ή «Δεν μπορώ εκείνο το βράδυ», εκλαμβάνονται επίσης ως απόρριψη.

Oι επικεφαλής του διασημότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν πως εμπιστεύονται τους υπαλλήλους τους ώστε εκείνοι να αποκαλύψουν μια σχέση όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Εάν άλλωστε δεν το κάνουν, θα αντιμετωπίσουν και τις ανάλογες κυρώσεις.

Αν τελικά δύο άνθρωποι αποφασίσουν να βγουν ραντεβού, φυσικά δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν το γραφείο υπαλλήλων όπως και κανέναν άλλο, όπως και να συνεχίσουν τη σχέση τους αν το επιθυμούν. Στον κολοσσό της Google, οι κανόνες είναι λίγο διαφορετικοί, αφού η εταιρεία δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους της να συνάψουν σχέσεις μεταξύ τους, όταν ειδικά υπάρχει διαφορά στην βαθμίδα. Από την άλλη, επιτρέπεται να ζητήσουν σε κάποιον ραντεβού, όσες φορές θέλουν.