Οι «κουρεμένες» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ανάπτυξη. Στο 2% για το 2018 αντί 2,6% που «έβλεπε» τον Οκτώβριο

Οι «κουρεμένες» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ανάπτυξη. Στο 2% για το 2018 αντί 2,6% που «έβλεπε» τον Οκτώβριο
Bloomberg via Getty Images

Κουρεμένες για ακόμα μια φορά είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, καθώς «βλέπει» ανάπτυξη 2% για το 2018 αντί 2,6% που «έβλεπε» τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ αμφισβητεί ακόμα μια φορά τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και βάζει εμπόδια στο δρόμο προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος και την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση των Μνημονίων.

Το Ταμείο βλέπει 2% ανάπτυξη για το 2018 ενώ τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η Κομισιόν, στις χειμερινές της προβλέψεις, προβλέπουν ανάπτυξη 2.5% του ΑΕΠ για φέτος.

Για το 2019 το ΔΝΤ βλέπει ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη, 1,8% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την Κομισιόν που αναμένει 2,5%.

Στο μέτωπο της ανεργίας το Ταμείο βλέπει στη σημερινή του έκθεση (WEO) υποχώρηση σε 19,8% φέτος και 18% το 2019. Παράλληλα αναμένει σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (-0,8% πέρυσι και φέτος και -0,6% το 2019) και σταθερά και χαμηλό πληθωρισμό: 0,7% το 2018 και 1,1% το 2019.

Αύριο Τετάρτη, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, αναμένονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.

Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.

Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

«Το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης- πακέτο»

Το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης- πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπσφελν.

Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως «η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».

Δημοφιλή