Oι κροίσοι συνεχίζουν να αγοράζουν εξωτικά νησιά, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές εν μέσω πανδημίας.
Vatuvara Private Islands, Φίτζι.Τιμή..ρωτήστε εντός.
Vatuvara Private Islands, Φίτζι.
Τιμή..ρωτήστε εντός.
Vladi Private Island Facebook

Τους τελευταίους εννέα μήνες η πανδημία έχει ανατρέψει πλήρως την καθημερινότητα μας. Έχει αλλάξει τις προτεραιότητες κι έχει επηρεάσει κάθε επαγγελματικό κλάδο, από εστίαση και πολιτισμό, μέχρι τουρισμό, αερομεταφορές και αθλητισμό. Τώρα χτύπησε και την πόρτα του “real estate”. Με τη διαφορά ότι η ιστορία που ακολουθεί δεν περιλαμβάνει ακίνητα που αφορούν τον μέσο πολίτη, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αλλά νησιά, που απευθύνονται σε όσους οι τραπεζικοί λογαρισμοί αποτελούνται από πολλά, πολλά μηδενικά. Κοινώς, τους εκατομμυριούχους. Και οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα τρέχουν και δεν φτάνουν.

«Ποτέ δεν είχα τόση πολλή δουλειά στα 22 χρόνια που πουλάω νησιά, όση τους τελευταίους δύο μήνες. Και οι ρυθμοί δεν λένε να πέσουν», δήλωσε ο Κρις Κρόλοου, διευθύνων σύμβουλος της Private Islands Inc.

Σύμφωνα με τους μεσίτες που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα, πριν από την πανδημία, ένα νησί ήταν συνήθως μια αγορά ματαιοδοξίας που ένας πλούσιος πελάτης -συνήθως άντρας- θα έκανε, κάποια στιγμή μετά τη συνταξιοδότηση.

«Πριν είχαν το σκάφος τους, το λίαρ τζετ και μετά αγόραζαν το ιδιωτικό τους νησί», υποστηρίζει ο Τζον Κρίστι, πρόεδρος του Christie’s International Real Estate, με έδρα τις Μπαχάμες.

Οι μεσίτες νησιών γνώριζαν πώς να εξυπηρετήσουν αυτούς τους πελάτες. Αναζητούσαν ένα μέρος, όπως λέει ο Τζον Κρίστι, ένα μικρό βασίλειο, τη μοναδική εξουσία του οποίου θα είχαν οι πελάτες τους. Έφτανε απλά να τους πεις ότι γείτονες τους θα ήταν κάποιος δισεκατομμυριούχος ή κάποια διασημότητα.

Η νέα τάση όμως για αγορά νησιού λίγο έχει να κάνει με την ματαιοδοξία του υποψήφιου αγοραστή. Τώρα το κίνητρο είναι η απομόνωση σε κάποιο ασφαλές μέρος μακριά από τον ιό. Μόνο που δεν είναι και το πλέον εύκολο να συνδυάσει κανείς την αγροκαλλιέργεια με ένα ελικοδρόμιο.

Μότου Τέτα Ρανγκιρόα - Γαλλική Πολυνησία, Νότιος ΕιρηνικόςΤιμή: 2.600.000 ευρώ
Μότου Τέτα Ρανγκιρόα - Γαλλική Πολυνησία, Νότιος Ειρηνικός
Τιμή: 2.600.000 ευρώ
Private Islands Inc. Facebook

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού, η εταιρεία του Κρις Κρόλοου, έχει κάνει ελάχιστες πωλήσεις. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του πελάτη για τη δημιουργία ενός αυτόνομου νησιού, άλλωστε ο εφοδιασμός είναι μία περίπλοκη διαδικασία αν μάλιστα πρόκειται για ”παράδεισο” και δεύτερον, στην αδυναμία να μπορεί να δείξει από κοντά το νησί στους ενδιαφερόμενους λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και μέτρων που έχουν επιβληθεί.

«Είναι άλλο να αγοράζεις σπίτι και εντελώς διαφορετικό όταν πρόκειται να επενδύσεις τα χρήματα σου σε ένα νησί, ειδικά όταν δεν μπορούμε να το επισκεφθούμε οι μεσίτες προκειμένου να το ελέγξουμε πριν το βγάλουμε στην αγορά».

Για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, απογορεύεται η είσοδος στους τουρίστες από τον Δεκέμβριο του 2019. Και ακόμη και όταν οι Μπαχάμες άνοιξαν τα σύνορα τους, οι επισκέπτες έπρεπε να κατεβάσουν στα κινητά τηλέφωνα μια εφαρμογή που δίνει το στίγμα τους όλο το 24ωρο και να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, κάτι που πολλοί πελάτες αρνούνται να κάνουν.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ενοικίασης νησιών. Όπως λέει ο Ντίλαν Έκαρντ, μεσίτης στην Nest Seekers International, λαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα στα οποία η φράση είναι πάντα η ίδια. «Το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα. Αρκεί να μείνω κάπου που δεν θα αρρωστήσει η οικογένεια μου». Πρόσφτατα μάλιστα, προσπάθησε να ενοικιάσει ένα νησί στην πολιτεία του Μέιν, αξίας 250.000 δολαρίων (211.000 ευρώ) την εβδομάδα.

Αλλά η ενοικίαση δεν είναι αρκετή για κάποιους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται - μακροπρόθεσμα, αφού δεν θέλουν να είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους.

«Πριν, το νησί ήταν το παιγχνίδι τους», λέει ο Μάρκους Γκοντόλο-Γκόρντον, διευθύνων σύμβουλος της Incognito Property, με έδρα της Αγγλία. «Τώρα οι πελάτες θέλουν το νησί που θα αγοράσουν να είναι απομακρυσμένο «στην άκρη του κόσμου», όπως λένε και το ταξίδι να διαρκεί ώρες, προκειμένου να διασφαλίσουν πως δεν θα έχουν επισκέψεις από τρίτους. Θέλουν βέβαια και πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε ηλιακούς συλλέκτες αλλά κυρίως ένα σπίτι για να κατοικίσουν άμεσα.

Μόνο, που όπως τονίζει ο Μάρκους Γκοντόλο-Γκόρντον, η δημιουργία ενός νησιού με απόλυτη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα είναι δύσκολη υπόθεση. Η κατασκευή σε ιδιωτικά νησιά απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι στην ηπειρωτική χώρα ή ακόμα και σε τυπικά, μη ιδιωτικά νησιά. Και οι μεσίτες δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι τα νησιά θα είναι ασφαλή καταφύγια. Για παράδειγμα, μόλις αυτή την εβδομάδα βρήκε ένα υπέροχο νησί στην ανατολική Μεσόγειο, αξίας 7,4 εκατ. δολαρίων, πραγματική ευκαιρία για την συγκεκριμενη αγορά ακινήτων. Οι εντάσεις ωστόσο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί πρόβλημα.

Προτρέπει μάλιστα τους πελάτες του να παρακολουθούν τις διεθνής εξελίξεις και τις ειδήσεις. Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους, τονίζει ο Μάρκους Γκοντόλο-Γκόρντον, είναι ότι η ακτογραμμή τους πιθανότατα θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Κάτι που αν δεν μπορούν να αποδεχτούν, καλύτερα ας αγοράσουν ένα κότερο.

Δημοφιλή