Οι μισοί Έλληνες είναι έτοιμοι για το 5G

Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά υπόσταση σταδιακά από το 2021
alexsl via Getty Images

Ο κύβος ερρίφθη και η ενσωμάτωση των τεχνολογιών δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά υπόσταση σταδιακά από το 2021. Πολλές από τις εφαρμογές αυτής της νέας δυνατότητας παραμένουν άγνωστες, και ως επακόλουθο το άγνωστο…τρομάζει. Ωστόσο, το περιβάλλον δείχνει περισσότερο από ποτέ έτοιμο να επωφεληθεί των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Ήδη έχουν τεθεί σε διαβούλευση οι όροι του διαγωνισμού για την παραχώρηση φάσματος συχνοτήτων 5G (έως τις 4 Αυγούστου), ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει το Σεπτέμβριο, με κατάληξη πιθανώς στο τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία προσπαθεί να κατανοήσει τις αλλαγές που θα επιφέρει μια τέτοια μετάβαση.

Πέρα από τις κινδυνολογίες και τις λαϊκιστικές προσεγγίσεις, μελέτη της Accenture καταδεικνύει τις ανησυχίες των Ελλήνων όσον αφορά τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας το επίπεδο αναγνωρισιμότητας του 5G είναι εξαιρετικά υψηλό (92%) μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών. Μάλιστα, 52% θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των χωρών-ηγετών υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι καταναλωτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών και υπηρεσιών 5G με έμφαση σε κάλυψη συνδεσιμότητας σε μη-αστικές περιοχές, μεταφράσεις γλωσσών σε πραγματικό χρόνο, απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη, επαυξημένη πραγματικότητα στην εκπαίδευση, απρόσκοπτη ροή βίντεο 4K ή 8K και εφαρμογές «έξυπνων» πόλεων.

Επιπροσθέτως, οι υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και ο ενιαίος λογαριασμός για ευρυζωνικές υπηρεσίες στο σπίτι και στο κινητό σε χαμηλότερη τιμή αποτελούν τα δύο βασικά κίνητρα για τους καταναλωτές προκειμένου να στραφούν στο 5G. Παρότι το μηνιαίο κόστος προβληματίζει τους καταναλωτές, το 43% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium για υπηρεσίες 5G προκειμένου να απολαμβάνουν βελτιωμένη εμπειρία στην επικοινωνία. Τέλος, η ασφάλεια, τα υψηλά μηνιαία τέλη, το κόστος απόκτησης κινητών νέας γενιάς και οι αντιλαμβανόμενοι κίνδυνοι για την υγεία λόγω της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης θεωρούνται τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση του 5G.

Πέραν των ιδιωτών, η μελέτη της Accenture επικεντρώνεται στο οικονομικό όφελος για τη χώρα- η οποία προσπαθεί να ενταχθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έστω με αργά βήματα…

Το οικονομετρικό μοντέλο της Accenture Research εκτιμά ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δις. δολάρια. Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις. Συνεπώς, όπως και σε άλλες χώρες, το 5G μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Δημοφιλή