Οι μπουλντόζες της τουρκοποίησης της Αμμοχώστου

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε πλήρη σύμπλευση με την Ελλάδα, οφείλει να καταστήσει σαφές ότι δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τον τερματισμό της κατοχής σε κάθε ακτογραμμή της τουρκοκρατούμενης Κύπρου.
6 Οκτωβρίου 2020 Βαρώσια - Το κατοχικό κράτος ανοιξε τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το έκανε πανηγυρικά, πέντε μέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα με έμμεσο στόχο την ώθηση στον Ερσίν Τατάρ μήπως και εκλεγεί κατοχικός ηγέτης την Κυριακή 11 Οκτωβρίου
6 Οκτωβρίου 2020 Βαρώσια - Το κατοχικό κράτος ανοιξε τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το έκανε πανηγυρικά, πέντε μέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα με έμμεσο στόχο την ώθηση στον Ερσίν Τατάρ μήπως και εκλεγεί κατοχικός ηγέτης την Κυριακή 11 Οκτωβρίου
BIROL BEBEK via Getty Images

Η κατοχική Τουρκία έκανε αυτό που εξαγγέλλει εδώ και καιρό: Άνοιξε τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το έκανε πανηγυρικά, πέντε μέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ εκμεταλλεύτηκαν τη διάσκεψη Τύπου για την επαναλειτουργία του αγωγού νερού που ενώνει την Τουρκία και τα κατεχόμενα, για να δώσουν τη χαριστική βολή στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Με έμμεσο στόχο την ώθηση στον Ερσίν Τατάρ μήπως και εκλεγεί κατοχικός ηγέτης την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, μια μόλις μέρα μετά την αποχώρηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ, ξεδίπλωσε την αδηφαγία του στο κωματώδες σώμα της Αμμοχώστου. Η ζωντανή σύνδεση με την κατεχόμενη πόλη, οι μπουλντόζες, οι κανιβαλισμοί των κατοχικών αρχών στα δέντρα που ζωντανεύουν την πόλη-φάντασμα είναι εικόνες που δύσκολα θα λησμονηθούν.

Το κομμάτι της παραλίας της Αμμοχώστου που πρόκειται να δοθεί στο κοινό είναι μήκους 1,5 χιλιομέτρου και εκτείνεται ανάμεσα στο ξενοδοχείο «Palm Beach» και την παραλία-απαρτχάιντ που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από αξιωματικούς του κατοχικού στρατού και τις οικογένειές του.

Σε μια απόφαση που εξαγγέλλεται εδώ και χρόνια, η κατοχική Τουρκία αγνόησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 (1984) και 789 (1992), που αξιώνουν την επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και ξέσπασε στο κενό του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και όλων όσοι έγιναν ακροατές των παραλογισμών του Ταγίπ Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα.

Έστω και την υστάτη, το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στο μίνιμουμ: Καταδίκασε τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, την κάλεσε να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα. Εξέφασε δε ετοιμότητα «για έναν γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού» στη βάση του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ –ξανάμανα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί, ως συνήθως και αόριστα τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών, ο Μπορέλ ψάχνει «ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» και οι ισχυροί χάσκουν μπροστά στη νέα παρανομία του καθεστώτος Ερντογάν.

Κι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ακόμα μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων, είναι ιδανικό να επισημανθεί πως η αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού είναι αυτό που έδωσε τον «αέρα» στην Τουρκία να παίζει με την περίκλειστη πόλη. Η (πανελλήνια) πολιτική του κατευνασμού έδωσε στο πιάτο του Ερντογάν και την Αμμόχωστο και τώρα όλα δείχνουν ρευστά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κυπριακή Δημοκρατία, σε πλήρη σύμπλευση με την Ελλάδα, οφείλει να καταστήσει σαφές ότι δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τον τερματισμό της κατοχής σε κάθε ακτογραμμή της τουρκοκρατούμενης Κύπρου. Τα υπόλοιπα, περί ετοιμότητας για επάνοδο σε διάλογο, είναι όνειρα θερινής νυκτός για να ικανοποιείται η εσωτερική κατανάλωση. Μπροστά, λοιπόν, στις εικόνες των εκσκαφέων που ματώνουν ξανά το σώμα της κατεχόμενης Κύπρου, είναι επάναγκες να προταχθεί ο αντικατοχικός αγώνας, η αξιοπρέπεια, η καταγγελία του τουρκικού φασισμού. Αλλιώς, στις επόμενες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δεν θα συζητηθεί ούτε η μισή Λευκωσία.

Δημοφιλή