Οι νέες προκλήσεις των ευρωβουλευτών και το χρέος των Ελλήνων

Οι Έλληνες/ίδες και Κύπριοι/ες ευρωβουλευτές έχουν χρέος πιο εστιασμένα να εξετάσουν αντίστοιχες - με του Κατάρ - πρακτικές της γειτονικής Τουρκίας.
via Associated Press

Σύμφωνα με την Συνθήκη της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από αντιπροσώπους των λαών των κρατών-μελών της Κοινότητας και εκλέγεται άμεσα από αυτούς. Το Κοινοβούλιο λοιπόν, ως το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ, έχει την εξουσία και ευθύνη να εξασφαλίζει τη λογοδοσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009 προστέθηκαν ως αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου νέοι τομείς, όπως η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία των πολιτών.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επ’ αφορμή του το Qatargate, η Πρόεδρός του κ. Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε:

«Έχω να πω στους κακοήθεις από τρίτες χώρες που νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται τους λέω ότι θα βρείτε απέναντί σας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (…) Τρίτες χώρες, αυταρχικά καθεστώτα απειλούν τη Δημοκρατία μας και την Ευρώπη».

Η δραματική τοποθέτηση της Προέδρου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, σύμφωνη με το αξιακό και θεσμικό κεκτημένο της ΕΕ. Αναμφίβολα, το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη στην παρούσα συγκυρία η Κοινότητα είναι περαιτέρω αμφισβήτηση του ενωσιακού εγχειρήματος από τις κοινωνίες των κρατών-μελών που την συναπαρτίζουν.

Είθε η αναφορά της, ότι η παρούσα έρευνα θα αποτελέσει την αρχή της διαδικασίας καταπολέμησης της διαφθοράς, να ισχύσει στην ονομαστική της αξία. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και τα κράτη-μέλη έχουν ιστορική ευθύνη και τις εξουσίες να φέρουν εις πέρας την ομολογουμένως επίπονη αποστολή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το όργανο που εκπροσωπεί τους πολίτες της ΕΕ, πρέπει να απαλλαγεί από το άχθος της διαφθοράς διαφορετικά η διαιώνιση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες της πεποίθησης ότι υπήρξαν συγκαλύψεις και η εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων κρατών συνεχίζεται, θα επηρεάσει δυσμενώς το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Συνεπώς το επόμενο διάστημα οι ευρωβουλευτές και οι λοιποί αξιωματούχοι θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οφείλοντας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αφήνοντας πίσω τους τις ανέμελες ημέρες μιας προνομιακής και τρυφηλής θητείας.

Ακολούθως, οι Έλληνες/ίδες και Κύπριοι/ες ευρωβουλευτές έχουν χρέος πιο εστιασμένα να εξετάσουν αντίστοιχες - με του Κατάρ - πρακτικές της γειτονικής Τουρκίας, πόσω μάλλον τώρα που η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προσδιόρισε ως απειλή για τη δημοκρατία.

Σε αντίθετη περίπτωση, πέραν του πολιτικού κόστους που θα τους επιμεριστεί, οι πολίτες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και το νεοσύστατο δικαίωμα της πρωτοβουλίας πολιτών, να θέσουν στην Επιτροπή και το Κοινοβούλιο νέες προτάσεις πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει σχετική αίτηση. Το Qatargate έφερε στην επιφάνεια μία νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε στο θεσμικό σύστημα της ΕΕ, την οποία λίγο ως πολύ υποψιαζόμασταν.

Μακάρι η βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς που διαμήνυσε η Προέδρος του Κοινοβουλίου να επανακαθορίσει τη σχέση μεταξύ θεσμικού συστήματος της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κοινωνιών στη βάση μίας αποτελεσματικότερης και αντιπροσωπευτικότερής διαδικασίας ελέγχου του πρώτου από τις δεύτερες._

Δημοφιλή