Οι νέοι δίνουν τον τόνο για το κλίμα, εν όψει της διάσκεψης για την ανανέωση της Συμφωνίας του Παρισιού

Διάσκεψη για το κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
ASSOCIATED PRESS

Εκατοντάδες νέοι εκπρόσωποι από τις πέντε ηπείρους συμμετείχαν το Σάββατο σε μια διάσκεψη για το κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου εξήντα ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένονται τη Δευτέρα για να ζαναδώσουν ζωή στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που υπεγράφη το 2015.

Τα δύο ραντεβού για το κλίμα, του Σαββάτου και της Δευτέρας, δίνονται μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της Παρασκευή σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Μία ακόμη παγκόσμια απεργία με το ίδιο θέμα είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή.

Οι περίπου 500 συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Σαββάτου ήταν επικεφαλής ενώσεων, φοιτητικών οργανώσεων, πολίτες- δημοσιογράφοι ή ιδρυτές πράσινων επιχειρήσεων. Φορώντας κοστούμι, παραδοσιακές στολές ή καθημερινά ρούχα όλη την ημέρα επαναλάμβαναν την ίδια έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες: δράστε γιατί εμείς απειλούμαστε περισσότερο.

«Το κλίμα και η οικολογική κρίση είναι η πολιτική κρίση της εποχής μας», υπογράμμισε ο Μπρούνο Ροντρίγκες, φοιτητής από την Αργεντινή.

«Συχνά ακούμε ότι η γενιά μας θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα των ηγετών του σήμερα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά για το μέλλον», πρόσθεσε. «Έχει έρθει η ώρα να είμαστε ηγέτες».

«Δεν μπορείτε να σταματήσετε τους νέους», υπογράμμισε από την πλευρά της η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησε το κίνημα των Παρασκευών για το Μέλλον, με τις μαθητικές απεργίες κάθε Παρασκευή.

«Οι αποφάσεις για το μέλλον μας εξακολουθούν να λαμβάνονται σε μεγάλο μέρος χωρίς εμάς», κατήγγειλε η Μαρίνα Μελανίντις, μία εκπρόσωπος του Καναδά. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό του μέλλοντός τους, και ειλικρινά δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς μας», τόνισε.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής και νυν Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ συμφώνησε ότι οι νέοι θα πρέπει να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στις πολιτικές που τους αφορούν, κυρίως το κλίμα.

«Χρειαζόμαστε να εκπροσωπούνται οι νέοι άνθρωποι στα μέρη όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις», αντί απλώς να διαδηλώνουν έξω από το σύστημα, επεσήμανε.

«Μπροστά στην πίεση οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιδρούν», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και «σε μεγάλο βαθμό αυτή η αλλαγή στην πορεία οφείλεται σε εσάς», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους νέους.Ωστόσο προειδοποίησε «εξακολουθούμε να χάνουμε στη μάχη. Η κλιματική αλλαγή τρέχει πιο γρήγορα από εμάς».

Στη διάρκεια της διάσκεψης μία νεαρή γυναίκα επέκρινε εκπρόσωπο της Microsoft κατηγορώντας την τεχνολογική εταιρεία για τις σχέσεις της με πετρελαϊκές εταιρείες.

«Σας ενδιαφέρει περισσότερο το κέρδος απ’ ό,τι εμείς;», ρώτησε υπό το θερμό χειροκρότημα των υπόλοιπων παρευρισκόμενων στην αίθουσα.

Το στέλεχος της εταιρείας απάντησε ότι «όλος ο τεχνολογικός τομέας» παλεύει με αυτούς τους δεσμούς.

Άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν ισχυρή, προσωπική δράση, όπως για παράδειγμα να δεσμευθούν να μην κάνουν παιδιά μέχρι ότου οι κυβερνήσεις των χωρών τους δράσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σόλομον Γιέο, 24 ετών, φοιτητής νομικής από τα νησιά του Σολομώντα επεσήμανε ότι μαζί με άλλους εργάζονται για να κλείσουν τα κενά στο διεθνές δίκαιο, εν μέρει συνδέοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη με την απειλή που αυτό ενέχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεσμεύσεις από εταιρείες

Σχεδόν 90 μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς από τα τρόφιμα ως το τσιμέντο και τις τηλεπικοινωνίες δεσμεύθηκαν να περιορίσουν την έκλυση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε μια νέα εκστρατεία που έχει στόχο να ωθήσει τις πολυεθνικές προς ένα μέλλον με χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα.

Ο συνασπισμός We Mean Business ανακοίνωσε ότι δεκάδες εταιρείες έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία τους τελευταίους δύο μήνες.

«Τώρα χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες εταιρείες να ενταχθούν στο κίνημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αγορά αλλάζει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο συνασπισμός ξεκίνησε τον Ιούνιο και οι 28 πρώτες εταιρείες ανακοίνωσαν την ένταξή τους σε αυτόν ένα μήνα αργότερα. Τώρα ο We Mean Business ανακοίνωσε ότι έχουν ενταχθεί σε αυτόν 87 εταιρείες.

Κάποιες από αυτές έχουν συμφωνήσει να πετύχουν ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, ανάμεσά τους η Nestle, η L’ Oreal και η γαλλική εταιρία οικοδομικών υλικών Sain- Gobain.

Άλλες περιορίστηκαν να συμμορφωθούν με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Σε αυτή την ομάδα εταιρειών ανήκει η Nokia, η Danone και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc.

Ωστόσο με τις πετρελαϊκές εταιρείες να εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους και αυτές του φυσικού αερίου και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα, οι δεσμεύσεις του συνασπισμού είναι πολύ μικρές σε σχέση με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποιοι ειδικοί μάλιστα έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και είναι δεσμευμένες στην αύξηση των κερδών των μετόχων τους θα μπορέσουν να κάνουν τις ριζικές επενδύσεις που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Γκουτέρες θεωρεί τον ιδιωτικό τομέα κρίσιμης σημασίας ώστε να αναληφθούν και άλλες δεσμεύσεις στη σύνοδο κορυφής που διοργανώνει ο ΟΗΕ αύριο Δευτέρα και η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Thomson Reuters Foundation)

Δημοφιλή